Több mint 10 millió menekült, húsvétkor is háborúztak, Mariupolban mégsem hallgatnak a fegyverek

Vass Imre

2022. április 24. 22:07

Több mint 10 millió menekült, húsvétkor is háborúztak,
Mariupolban mégsem hallgatnak a fegyverek

ENSZ: már 5,2 millió ukrán menekült el a háború elől

Az ENSZ friss számai szerint közel 5,2 millió főre tehető azok száma, akik elmenekültek Ukrajnából a február 24-ei orosz támadások óta – számol be a hírről a The Guardian.

 

Szombathoz képest 23 058 fővel nőtt az ukrán menekültek száma, akik így az ENSZ adatai szerint már 5 186 744-en lehetnek. Közülük eddig 1 151 000 ukrán áprilisban hagyta ott otthonát, márciusban a számuk 3,4 milliót tett ki.

 

Az ENSZ adatai szerint a menekülteken túl több mint 7,7 millió ember kényszerült Ukrajnán belül máshova menni.

 

Hiába a húsvét, nincs fegyvernyugvás

Az oroszok és az ukránok által is ünnepelt ortodox húsvét idején sincs fegyvernyugvás, Donyeck és Luhanszk megyében nagyon heves összecsapások zajlanak,

 

Napra pontosan két hónappal ezelőtt indult el az orosz hadsereg ukrajnai inváziója, ma pedig az ortodox húsvét napja van, ennek ellenére a harcok erre az időre sem álltak le Ukrajnában. Az orosz hadsereg jelentős erőket csoportosított át Kelet-Ukrajnába és érdemben növelte a katonai aktivitását a térségben.

 

Az orosz erők folytatták az ukrán városok heves ágyúzását az ortodox húsvéti ünnepségek előestéjén. Az egyik legnagyobb ortodox ünnep előestéjén az orosz hadsereg továbbra is aktívan ágyúzta a békés ukrajnai városokat és gyilkolta a civileket – közölte vasárnap Ljudmila Denyiszova, az Ukrán Legfelső Tanács emberi jogi biztosa.

 

Putyin nem mondott igazat Mariupollal kapcsolatban

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó vasárnap azt mondta, hogy az orosz erők továbbra is folyamatosan támadják, a húsvét vasárnap ellenére is a bekerített mariupoli Azovstal acélművet.

 

„A helyet, ahol civilek és katonáink tartózkodnak, nehéz légibombákkal és tüzérséggel bombázzák. Folyamatos a katonák és felszerelések mozgatása és begyűjtése” – írja a CNN a tanácsadó Twitter-oldala alapján.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét elején azt állította, hogy az orosz erők „felszabadították” Mariupolt, és utasította erőit, hogy ne vegyék be az Azovstal üzemet, az ukrán védelem utolsó jelentős bástyáját a városban, hanem légmenetesen zárják körbe. Podoljak szerint azonban Oroszországnak ideje lenne gondolnia reputációja minimális megtartására, amihez elengedhetetlennek tartja a húsvéti tűzszünet elrendelését Mariupolban, valamint a humanitárius folyosók megnyitására a civilek evakuálására.

 

„Nehézfegyverzetre van szükségünk” - Zelenszkij a megszállt régiók visszafoglalását ígérte

Halálos áldozata is van a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkot ért orosz légicsapásnak - közölte Valentin Reznyicsenko, a megye kormányzója vasárnap. Harcokat jelentettek Luhanszkból is, ahol ukrán források szerint nyolcan haltak meg légicsapásban.

 

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó Telegram-üzenetben azt mondta, a harcok a környéken az ortodox húsvét beköszöntével sem csillapodtak, hozzátéve, hogy Luhanszk térségében a támadások hét templomot rongáltak meg.

 

A harcok folytatódtak Harkiv megyében is, ahol a kormányzó, Oleh Szinehubov szerint az újabb ágyúzásnak két halálos áldozata és 19 sebesültje van.

 

A húsvéti ünnepek ellenére a harcok által leginkább sújtott régiókban – Kijev mellett Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában, Harkivban, Mikolajivban, Odesszában, Csernihivben, Lvivben és Herszonban – szombat este héttől – máshol 11-től – vasárnap hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalmat hirdettek. Ez idő alatt a templomokat sem lehetett látogatni, elmaradtak a hagyományos húsvéti éjszakai szertartások is.

 

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében azt mondta, felelősségre fogják vonni azokat, akiknek köze volt az Odessza elleni légicsapáshoz. A délnyugat-ukrajnai várost szombaton érte rakétatámadás, amelyben hatan meghaltak, köztük egy három hónapos csecsemő is.

 

Erdogan kitiltotta az oroszokat a török légtérből

Törökország lezárta légterét a Szíriába tartó orosz repülőgépek elől, ami egy olyan politikai váltás, amelynek célja, hogy növelje az ukrajnai háború költségeit Vlagyimir Putyin elnök számára. Nehezebb lehet így csapatokat vinni a Közel-Keletről az ukrán frontra.

 

Törökország először tiltotta ki az orosz repülőgépeket - beleértve a csapatokat szállító polgári járatokat is - az égboltjáról azóta, hogy Oroszország 2015-ben beavatkozott a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök támogatására. A lépés növeli a Moszkvára nehezedő külső nyomást, hogy vessen véget az ukrajnai konfliktusnak, amely immár harmadik hónapja tart.

 

Ausztria ellenzi, hogy Ukrajna az Európai Unió tagja legyen

Miután az ukrán elnök, Zelenszkij azt követelte, hogy vegyék fel Ukrajnát az Európai Unióba, megszólalt az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg. Az AFP információi szerint azt mondta: ellenzi, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon. 

 

Mindez azt is jelenti, hogy lényegét tekintve Ausztria ellenzi, hogy az ukránokat felvegyék később - évek múlva - az Európai Unióba. A tagjelölti státusz elnyeréséért a 27 uniós ország egyetértésére van szükség.

Címlapon

mutasd mind