Több millió forint kenőpénzt fogadtak el a határon szolgálatot teljesítő pénzügyőrök

49 volt pénzügyőr került a bíróság elé, akiket hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel vádolnak. A vádirat szerint több mint 4300 esetben fogadtak el fogadtak el kenőpénzt. Az ügyben kedden délelőtt tartott előkészítő ülést a Szegedi Törvényszék, ahol az elsőrendű vádlottra 7 év szabadságvesztést kért az ügyész.
Vass Imre

2022. február 02. 11:49

Több millió forint kenőpénzt fogadtak el a határon
szolgálatot teljesítő pénzügyőrök

A Röszke Autópálya Határátkelőhelyen szolgálatot ellátó pénzügyőrök 2017 októbere és 2018 májusa között, munkájuk során külföldi utasoktól, buszsofőröktől, tehergépjárművezetőktől rendszeresen készpénzt fogadtak el. 

 

A vádlottakat 2018 májusában, egy 500 ember megmozgató akcióban, összehangoltan fogták el. 33 embert munka közben tartóztattak le, 16 főt pedig később fogtak el. 

 

Az elfogadott összegek jellemzően ezertől húszezer forintig terjedtek. 

 

Kovács László ügyész a mai előkészítő ülésen elmondta, óriási pénzek mozogtak ebben az ügyben. Példaként elmondta, az elsőrendű vádlott és egy másik pénzügyőr egyenruhájának zsebében az elfogásukkor több tízezer forintot és több száz eurót találtak. A két személy ekkor még csak 3 órája volt szolgálatba.

 

A határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök tevékenységüket összehangolták, a korrupciós pénzt egymással megállapodva gyűjtötték össze és rejtették el, abból általában havonta kétszer részesedtek úgy, hogy a szétosztást többnyire az osztályvezető vagy annak helyettese végezte. 

 

Az 1573 oldalas vádirat szerint a 49 pénzügyőr az érintett időszakban összesen 4356 esetben fogadott el kenőpénzt. 

 

Az ügyész szerint ezzel a vádlottak intézményesítették a korrupciót és az mindennapi rutinná vált. Tettük azért is súlyos, mert munkájuknak óriási a felelőssége. 

 

Ebben az ügyben a maximálisan kiszabható büntetés 15 év. Az ügyészség az elsőrendű vádlottra 7 év szabadságvesztést és több mint 4 millió forintos vagyonelkobzást, a többi vádlott esetében pedig vagyonelkobzás mellett, 2-5 év szabadságvesztést kért. 

 

A vádlottak védői a büntetés enyhítését indítványozták, mégpedig azzal az indokkal, hogy az eljárás során a vádlottak részletes, mindenre kiterjedő vallomást tettek.

 

A védők szerint ezek a beismerő vallomások az eljárás későbbi szakaszában is lényeges bizonyítékok lesznek, amelyek a még vitatott tényállásban segíthetnek tisztábban látni. 

 

A törvényszék február 3-án, szerdán újabb előkészítő ülést tart majd a korrupt pénzügyőrök ügyében.