Több helyen nem lehet hozzájutni a hatósági áras tűzifához

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden a legnagyobb rendben.
Kékes Viktória

2022. szeptember 27. 09:43

Több helyen nem lehet hozzájutni a hatósági áras tűzifához

A szeptember 8-án tartott kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a gáz kiváltásának érdekében a kormány arról döntött: hatósági áras lesz a tűzifa és mindenkinek tíz köbméter fát az állami gazdaságok biztosítani fognak ezen az áron.

 

Néhány nappal később próbavásárláson voltunk, ahol az derült ki, hogy rendelet híján elég nagy a káosz a hatósági tűzifa vásárlása körül, és csak annyi volt a biztos: érdemes megvenni mielőbb a fát. 

 

Tíz nappal Gulyás Gergely bejelentését követően jelent meg az erről szóló rendelet, az agrárminiszter pedig bejelentette a program elindulását. Nagy István azt mondta:

 

„Mindenkit megnyugtatok, hogy a jó erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fűtési időszakra elegendő tűzifa-mennyiség áll az ország rendelkezésére” 

 

A tapasztalatok azonban nem ezt mutatják. Az RTL Híradó nyomán egy héttel ezelőtt arról számoltunk be, hogy országszerte akadozik a tűzifa ellátás. A helyzet azóta sem javult. A Pest megyei Monoron például - az ígéretekkel ellentétben - se e-mailen, se telefonon nem lehet hatósági áras tűzifát rendelni, csak személyesen lehet intézni. Így aztán reggel 7 órakor már körülbelül 30 ember állt sorba a hatósági áras tűzifáért. Volt, aki horgászszéket hozott magával és olyan is akadt, aki egy hokedlin ülve várakozott. 

 

A Baranya megyei Drávaszerdahely polgármestere azt mondta az RTL Híradónak, úgy tudja, feléjük legkorábban januárban tudnak a kormány által ígért olcsóbb tűzifához jutni az emberek, annak ellenére, hogy a kabinet azt ígérte, a fűtési szezon kezdetéig mindenki kapni fog belőle.

 

Az RTL megkérdezte Gulyás Gergelyt is a hatósági áras tűzifa vásárlása körüli problémákkal kapcsolatban, de a miniszter szerint minden rendben van: 

 

„Emailen is lehet igényelni fát vagy telefonon is lehet igényelni. Ebben az esetben csak akkor kell megjelenni, ha valaki már átveszi a fát. Ezért az a vállalása az agrártárcának, ez a vállalása a kormánynak is, hogy aki ma igényel fát a fűtés szezon kezdetéig megkaphatja”.

Címlapon

mutasd mind