Több fizetett szabadnap járna az apáknak egy évek óta elfogadott uniós irányelv szerint, a kormány mégsem tesz semmit ezért

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a kormányt, orvosolja a helyzetet.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 02. 14:55

Több fizetett szabadnap járna az apáknak egy évek óta elfogadott uniós irányelv szerint, a kormány mégsem tesz semmit ezért

Egy 2019-ben született uniós irányelv szerint a jelenleginél több fizetett szabadnap járna az apáknak a gyerek születése után. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) keddi közleményében 

 

felszólítja a kormányt, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani 5 helyett a legalább 10 fizetett szabadnapot. 

 

Az érdekképviselet szerint a kormány eddig nem foglalkozott az üggyel, annak ellenére, hogy a három évvel ezelőtt született irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, és a bevezetésre kitűzött határidő 2022. augusztus 2. volt.

 

A szakszervezeti szövetség szerint nem először követeli a Munka törvénykönyve megfelelő módosítását, az apanapok számának duplájára emelést, de eddig hiába. Megjegyzik, Ausztriában az elsők között reagáltak az uniós elvárásra, és nem 10, hanem 30 napot biztosítanak az apáknak, ehhez képest Magyarország az 5 nappal a sor végén áll.

 

„A szomszédban a négyhetes apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Ez idő alatt az apák védettek, vagyis nem lehet őket elbocsátani a munkahelyükről. Ez a védettség nálunk mindössze öt napig tart”

 

– írja az MSZSZ közleményében, amiben felkérik a kormányt: ha már segítette az egységes nemzetközi irányelv kialakítását, vegye komolyan azt és mielőbb intézkedjen annak ratifikálásáról is.

Címlapon

mutasd mind