Tizenötezer ember tűnt el eddig a háborúban, Magyarország 75 milliárd forint segélyt ad Ukrajnának

Kilenc hónapja tart az orosz–ukrán háború. Összefoglaló a csütörtöki eseményekről.
Cservenák Zoltán

2022. november 25. 01:17

Tizenötezer ember tűnt el eddig a háborúban, Magyarország 75 milliárd forint segélyt ad Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij a Financial Timesnak adott interjújában kijelentette, hogy Oroszország új stratégiája Ukrajna infrastruktúrájának megsemmisítésére nem gyengíti az ország azon elhatározását, hogy felszabadítsa az összes megszállt területet, és a konfliktust „az erő és a rugalmasság háborújának” minősítette, és próbálta eloszlatni a nyugati félelmeket az eszkalációtól.

 

Zelenszkij felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy lépjen fel Oroszország ellen a polgári infrastruktúrát ért légicsapások ellen, amik a tél beálltával ismét sötétségbe és hidegbe taszítják az ukrán városokat.

 

Az ukrán főváros több mint kétharmada még csütörtök délelőtt is áram nélkül volt, és számos lakosnak nem volt vezetékes vize, egy nappal azután, hogy az orosz rakétacsapások a háború kilenc hónapja alatti legnagyobb kiesését okozták Kijevben. Továbbra is dúlnak a szárazföldi harcok Kelet-Ukrajnában, ahol Oroszország offenzívát folytat Donyeck városától nyugatra fekvő frontvonal mentén, amelyet 2014 óta a meghatalmazottai tartanak fenn.

 

Rengeteg embert tűnt el

Több mint 15 ezren tűntek el az ukrajnai háborúban – közölte az Eltűnt Személyek Nemzetközi Bizottságának (ICMP) egyik tisztviselője.

 

Jön a 9. szankciós csomag

Az Európai Unió kormányai továbbra is megosztottak abban, hogy milyen szinten korlátozzák az orosz olajárakat, hogy megfékezzék Moszkvát az ukrajnai háborúban, anélkül, hogy globális olajellátási sokkot okoznának. További tárgyalások pénteken várhatók. Az EU 27 országa közül hat állítólag ellenzi a G7 által javasolt, december 5-én életbe lépő árplafont.

 

Az Európai Unió a kilencedik Oroszország elleni szankciócsomagot szorgalmazza, válaszul Moszkva Ukrajna elleni támadására – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke finnországi látogatásán. Azt mondta, hogy az EU „ott ütni majd Oroszországot, ahol fáj, hogy még jobban tompítsa Ukrajna elleni háborús képességét”.

 

75 milliárdot adunk Ukrajnának

Orbán Viktor miniszterelnök közölte, hogy a magyar parlament jövő év elején ratifikálja Finnország és Svédország NATO-tagságát. Magyarország és Törökország az egyetlen tagja a szövetségnek, amely még nem hagyta jóvá a csatlakozást. Magyarország 187 millió euró, mintegy 75 milliárd forintnyi pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának a 2023-ban tervezett, legfeljebb 18 milliárd eurós uniós támogatási csomaghoz való hozzájárulásként egy kormányrendelet értelmében.

 

Hadifogolycsere

Oroszország és Ukrajna végrehajtotta a hadifogolycsere-sorozat legújabb lépését, mindkét fél 50 embert adott át – erősítették meg Kijevben és Moszkvában.

 

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök haragot váltott ki Ukrajnában azzal, hogy azt sugallta, hogy a háború befejezése Ukrajna felelőssége, és ha az nem „áll meg”, az az ország „teljes pusztulásával” végződik.

 

Leálltak Ukrajna atomerőművei

Oroszország „nukleáris és radioaktív katasztrófát” kockáztat, ha olyan támadásokat indít, amik során – 40 év után először – az összes ukrán atomerőművet lekapcsolták az elektromos hálózatról – mondta Ukrajna atomenergia-főnöke. Ukrán tisztségviselők szerdán közölték, hogy az ukrán erők birtokában lévő három atomerőművet leállítottak az ukrán energialétesítmények elleni legutóbbi orosz rakétacsapások hulláma után. Ukrajna arra számít, hogy a három atomerőmű csütörtök estére újra üzemelni fog – mondta German Galuscsenko energiaügyi miniszter.