Tizennyolc határsértőt fogtak Ruzsánál, hetvenet Csanádpalotánál

2020. október 04. 06:49

Tizennyolc határsértőt tartoztattak föl a járőrök szombat délelőtt Ruzsánál – tájékoztatott a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A szegedi határrendészeti kirendeltség járőrei az Európai Unió határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek a tisztjeivel együttműködve tartóztatták fel a határsértőket szombaton negyed tízkor Ruzsa külterületén.

A férfiak közül ketten bangladesi, tizenhatan afgán állampolgárnak vallották magukat. A rendőrök valamennyiüket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Csanádpalotánál 70 határsértőt kapcsoltak le 

A ruzsai esetnél kicsit korábban összesen hetven határsértőt találtak a magyar és román rendőrök négy kamion ellenőrzésekor szombatra virradóra a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen – tájékoztatott szintén a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség közlése szerint először, péntek este fél tíz előtt egy Magyarországra belépésre jelentkező török kamion rakterében fedeztek fel 12 férfit. Fél egykor egy román kisteherautóban bukkantak kilenc magát indiai állampolgárnak valló férfira. Hajnali kettőkor egy török kamion rakterében megbújva 27 férfit, három nőt és egy gyereket találtak, valamennyien szír állampolgárnak vallották magukat. Néhány perccel később pedig szintén egy török teherautóban 17 férfit és egy nőt fedeztek föl, ők török állampolgárnak mondták magukat.

A sofőrök ellen embercsempészés, az utasok ellen tiltott határátlépés miatt a román határrendőrség jár el – derült ki a közleményből.