Tizennégy Csongrád-Csanád megyei vállalkozás van az 500 legnagyobb árbevételű magyar cég listáján

A listát magabiztosan vezeti a Mol és az Audi.
Bod Péter

2021. november 22. 21:05

Az idén is elkészítette a Top 500-as céglistáját a HVG, amire hagyományosan az árbevételük alapján kerültek fel a hazánkban működő cégek. Magabiztosan tartja vezető helyét a Mol, ahogyan a másodikat az Audi. Csongrád-Csanád megyéből 14 cég tudta beverekedni magát a legnagyobb 500 közé.

 

A Mol annak ellenére őrzi első helyét, hogy árbevétele tavaly 24 százalékkal csökkent 2019-hez mérten. Ebbe egyszerre játszott szerepet az olcsó kőolaj és világjárvány miatt megcsappant üzemanyag iránti kereslet.

 

A 4 ezer milliárd forintot felülmúló árbevételének nem tudott a közelébe kerülni az Audi, amely 2745 ezer milliárd forint közelében teljesített. A listát elemző és magyarázó cikkből kiderül, hogy az árbevételek összehasonlításánál nehézséget okozott, hogy az 500-as listán szereplő cégek közül 86 olyan található, amely euróban, 14 olyan, amely dollárban számolja bevételeit.

 

Ez azért fontos tényező, mert a számviteli szabályok szerint „az adatokat mindig az üzleti év utolsó napján érvényes árfolyammal felszorozva kell forintra átváltani” – írja a gazdasági hetilap. Mivel 2019 december 31-én 330,5 forint volt az euró árfolyama, egy évvel később 365 forint, valójában úgy növelhették az európai fizetőeszközben könyvelő cégek az árbevételüket, hogy az árfolyamromlás miatt minden más tényezőtől függetlenül 10 százalékkal növekedett.

 

Ezt a torzító hatás az Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kapott árindexxel korrigálták – derül ki az elemzésből. A magyar fizetőeszköz 10 százalékos romlása az euróhoz mérten az elmúlt év hazai gazdaságát erőteljesen befolyásolta.

 

A listából levonható következtetések sok esetben lehetnek csalókák és félrevezetőket. Persze pontosak, relevánsak és lényegre tapintóak is. Ami a szikár tényeket illeti: ahhoz, hogy egy cég bekerüljön az 500 legnagyobb magyarországi cég közé legalább 28 milliárdos éves árbevételt kellett felmutatni.

 

Ebből az is következik, hogy amikor ágazatonként, majd megyékre lebontva listázzák a cégeket, akkor a 28 milliárd forintnál kisebb árbevétellel rendelkezők ebbe nem kerülnek bele. Más megközelítésben a Top 500 lista (ahogyan ez az elnevezéséből is következik) a nagycégekre összpontosít. Noha példának okáért: egy város vagy egy megye gazdasági helyzetéről ez nem feltétlenül nyújt teljesen objektív képet.

 

Csongrád-Csanád megyéből, ahogyan fentebb jeleztük, 14 cég került fel a legnagyobbak listájára. E cégek összesített éves árbevétele 2160 milliárd forint.

 

Az összeg ugyan elmarad Bács-Kiskun megye hasonló összesítésétől, mert az ottani adat 2228 milliárd forint, amit 16 cég árbevétele ad össze. Köztünk a Top 500-ban előkelő 4. helyén álló Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 1245 milliárd forintja, amely bizonyos értelemben torzíthatja a megyék ilyen alapú gazdasági összevetését.

 

Ugyanakkor a csongrád-csanádi adat fényévekkel jobb, mint a Dél-Alföldhöz tartozó harmadik megyéé, Békésé. Onnan egyetlen cég szerepelt a listán, a 33 milliárdos bevétellel rendelkező Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt, amely a 431. legnagyobb hazai cég.

 

Bács-Kiskunhoz hasonló a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében, ahol az ott tevékenykedő, magyar mércével gigantikus cégek erőteljesen formálják a térség gazdasági teljesítményét.

 

Az előbbi esetben az elektronikai multi, a Samsung országos 5. helyezésével, és a 998 milliárdos árbevételével, utóbbiban pedig a Suzuki esztergomi gyárának 605 milliárdos éves bevételével.

Ugyanakkor, hogy Csongrád-Csanád megyében is található két olyan cég, amelynek tevékenysége nem feltétlenül reprezentálja a megye gazdaságát, mégis rendkívül magas árbevételük szerepel a térségi cégek összesített pénzügyi mutatójában.

 

Azonnal a Top 500-as lista 6. helyére (!) ugrott a vagyonkezeléssel és nagykereskedelemmel foglalkozó hódmezővásárhelyi Tradis Zrt 746 milliárdos árbevételével, és egy hellyel mögötte a szegedi bejegyzésű Országos Dohányboltellátó Kft. 741 milliárd forinttal.

 

Ahogyan a HVG idézett írása fogalmaz minderről: „A toplista 6. helyén egy eddig nem látott cég tűnik fel. Az alig két éve alapított Tradis Zrt. azonban afféle ismeretlen ismerős: a kancelláriaminiszterként nyolc éve a trafikpiac viharos felforgatását levezénylő Lázár János barátjának, Sánta Jánosnak a családi cége. Nem nagyon csinál mást, mint hogy a rangsorban utána következő, ugyancsak Lázár leleményességét dicsérő monopolcéget, az Országos Dohányboltellátó Kft. tulajdonolja (meg még néhány kisebb céget).”

 

A megye valóban nagy, ismert cégei ennél jóval szerényebb bevétellel és helyezéssel kénytelenek beérni. A megyei listán a 3. helyen álló Sole-Mizo 82 milliárdos teljesítménye az országos lista 154. helyére elegendő. Érdekesség, hogy amennyiben ágazati bontásban nézzük, akkor a Sole-Mizo a 10. legnagyobb hazai élelmiszeripari cég.

 

A megye gazdaságának évtizedek óta zászlóshajója, a Pick-Szeged Zrt. 72 milliárdos éves árbevétele mellett az ország 177. legnagyobb cége, amelyet a megyei rangsorban a Makón működő, szintén élelmiszeripari cég, a Givaudan Hungary Kft. követ 65,9 milliárddal. ami az országos lista 197. helyre rangsorolja a vállalkozást.

 

A megyei cégek rangsorában 6. helyen a MVM Démász Áramhálózati Kft. szerepel 64 milliárd forinttal, és ezzel országos összevetésben a 204. helyen állnak.

 

A megyei sorrendben a 7. helyen a vásárhelyi Coffee Hungary Kft. áll, 8. a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., 9. a ContoTech Fluid Automotive Hungary Kft, 10. a Hansa-Kontakt Kft, a 11. a Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt, a 12. ContiTech Rubber Industrial Kft. 13. a Hansa-Kontakt Inv. Kft, 14. a Legrand Magyarország Zrt.