Tizenkétmilliárddal többet költ bérekre a MÁV és a Volán a bértorlódások elkerülésére

Lezárultak a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoportnál az érdekegyeztető tanács ülésén.
Cservenák Zoltán

2022. január 18. 07:20

Tizenkétmilliárddal többet költ bérekre a MÁV és a Volán a bértorlódások elkerülésére

A MÁV-os és volános szakszervezetek azután kezdtek tárgyalni a munkaadóikkal, hogy felhívták a figyelmet: a minimálbér és a garantált bérminimum emelése komoly bérfeszültségeket okozhat, ami az eseteleges felmondások miatt akár a működést is veszélyeztetheti.

 

A csoport honlapján közzétett közlemény szerint az ülésen a munkáltató és a MÁV-Volán-csoport kollektív szerződést kötő szakszervezetei megállapodtak arról, hogy 

 

a 2022. évi 10 százalékos  béremelés legkisebb mértéke – a minimálbér növekedése miatti bértorlódások elkerülése érdekében – 40 ezer forint lesz.

 

A Volánbusz Zrt. esetében – a 10 százalékos alapbérfejlesztésen túl – a további részletszabályokról a következő hetekben születhet megállapodás. Ezzel összességében 2022-ben a bérek emelésére és a lojalitás-juttatás egységesítésére mintegy 49 milliárd forintot fordít a vállalatcsoport.

 

A bérminimumok emelése és a bértorlódások kezelése eredményeként közel 43 ezer munkavállaló részesül a 10 százalék alanyi jogú béremelést meghaladó mértékű bérfejlesztésben, ami mintegy 12 milliárd forint többletet jelent. 

 

A szükséges forrásokat a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó  vállalati megtakarítások biztosítják.

 

A közlemény szerint a bérmegállapodás eredményeként a MÁV-Volán-csoport munkavállalói 2022-ben éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint az előző évben.

 

A tárgyaló felek megállapították, hogy a hároméves bérmegállapodásban foglaltak tavaly teljesültek. A kollektív szerződést kötő szakszervezetek a 2022. évi bértárgyalást lezártnak tekintik.

 

(MTI)