Tizenkét kilométeres orosz konvojt látnak Harkivnél

Hamarosan kezdődik a donbászi csata a szakadár megyékért, Luhanszkért és Donyeckért.
Cservenák Zoltán

2022. április 10. 11:03

Tizenkét kilométeres orosz konvojt látnak Harkivnél

Április 8-án mutatták először a Maxar műholdfelvételei azt, hogy egy több mint 12 kilométeres orosz katonai konvoj halad Harkivtől keletre, Ukrajna és Oroszország határa közelében. A képeken a konvojt alkotó „páncélozott járművek, teherautók vontatott tüzérséggel és támogató felszereléssel” láthatók – közölte a Maxar.

 

Az ukránok szerint hogy az ország keleti részén jelentős harcok dúlnak, és heves lövöldözésekről számoltak be szerte a Donbász régióban. Az ukrán védelmi hírszerzés főnöke pénteken a CNN-nek azt mondta, hogy az orosz csapatokat átcsoportosítják a határnál, és Harkov felé tervezik az előrenyomulást. A tisztviselők a civilek evakuálását sürgették a térségből, mivel az orosz erők Dél- és Kelet-Ukrajnára helyezik át a hadmozdulatokat.

 

Dnyiprónál támadnak az oroszok

 

Valentyin Reznichenko, a kelet-közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk térség regionális katonai közigazgatás vezetője vasárnap azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában sorozatos csapásokat mértek a térségben az oroszok.

 

Azt is közölte, Dnyipro regionális fővárosa elleni orosz csapás tönkretette az infrastruktúrát, a mentők órákig dolgoztak a tűz oltásán, egy ember megsérült. A Dnyiprótól keletre fekvő Pavlohrad körzetben egy rakéta ipari létesítményt talált el, ami tönkretette a helyiségeket és tüzet okozott – közölte Reznicsenko, míg a Dnyipro-kerületben egy mezőgazdasági épület égett le.

 

Új tábornokot nevezett ki Putyin

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök Alekszandr Dvornyikov hadseregtábornokot nevezte ki Oroszország ukrajnai hadjáratának parancsnokává. Dvornikov, Oroszország szíriai hadműveleteinek első parancsnokaként szerzett harci tapasztalatot. Vélhetően az ő feladata lesz Donbász lerohanása.


Az új hadseregparancsnok kinevezése is egyértelműen mutatja, Oroszország háborúja eddig hatalmas kudarc Ukrajnában.

 

Putyin és Alekszandr Dvornyikov (fotó: Alekszej Nyikolszkij/Sputnyik/Kreml/Pool/AP)

 

Több száz civil halott

 

A brit katonai hírszerzés szombati közleménye szerint a bizonyítékok, köztük a tömegsírok arra utalnak, hogy az oroszok aránytalanul sok civilt öltek meg. Az ukránok több száz civil holttestet találtak Kijev melletti városokban, köztük Bucsában és Makarivban.

 

Tíz humanitárius folyosót nyitnak

 

Az ország keleti és déli részén tíz kiürítési folyosóról állapodtak meg, köztük egyről a bombázott Mariupolból – közölte szombaton Ukrajna miniszterelnök-helyettese. Az ukrán hadsereg azt is közölte, azon dolgoznak, hogy járhatóvá tegyék az útvonalakat a civilek számára, miután az oroszok rakétacsapást mértek egy kramatorszki vasútállomásra, amivel pénteken több mint 50 embert öltek meg.

 

Zelenszkij megköszönte a briteknek

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott az Egyesült Királyságnak, hogy újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának, miután szombaton Kijevben tárgyalt Borisz Johnson brit miniszterelnökkel. Zelenskij ezen a napon találkozott Karl Nehammer osztrák kancellárral is, miután pénteken megbeszélést folytatott az Európai Unió vezetőivel.

 

Az Egyesült Királyság további 120 páncélozott járművet, új hajóelhárító rakétarendszereket és 130 millió dollár értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának.

Címlapon

mutasd mind