Tizenkét év után mindenkinek mennie kell! – Szántó György olvasói levele

A Magyar Állami Operaház 2022. március 12-ei felújítás utáni újranyitásának díszünnepségén váratlan dolgot mondott ünnepi beszédében Ókovács Szilveszter az Operaház főigazgatója: tizenkét év után mindenkinek mennie kell!
Szeged.hu

2022. március 19. 12:03

Tizenkét év után mindenkinek mennie
kell! – Szántó György olvasói levele

Mindezt Orbán Viktor és felesége, valamint a teljes Fidesz-vezérkar előtt; az állami vezérkart azért nem említettem meg külön, mert a kettő ugyanaz – ahogyan az a pártállamokban szokás. Egészen pontosan így fogalmazott:

 

„12 év! Ezután már tényleg mindenkinek mennie kellett. Nem akarok ötleteket adni, de ez tényleg lassan közeleg.”

 

A díszpáholyban ülő miniszterelnökre felesége kérdőn ránézett, ő pedig egy félmosollyal és némi értetlenséggel az arcán reagált. Ez a jelenet azóta a magyar állami médiumokból eltűnt, de a mai világban, ha valami kijut az éterbe, akkor a kép és hang megmarad.

 

A szervilizmus megtestesítőjéről, Ókovács Szilveszterről senki nem feltételezi, hogy egy bátrat akart mondani, de azóta is járja a médiumokat és magyarázkodik: ő, aki egész pályáját, főigazgatói tevékenységét a miniszterelnök úrtól kapta, és így kaphatta meg azt az ajándékot, hogy a felújítást levezényelhesse, róla „nem gondolhatja komolyan senki sem, hogy ő a miniszterelnök úrra értette ezt a megállapítást.”

 

Nem is gondolja ezt senki, pláne azért sem, mert az Operaház felújítása is alaposan túl lett árazva, és a pénz a „megfelelő helyekre” került. A Magyar Állami Operaház korszerűsítését korábban 9,2 milliárd forintra becsülték, de 2017-ben végül 14 milliárdról kötöttek szerződést a Paár Attila-féle West Hungária Bauval. Ez a cégcsoport korábban Tiborcz Istvánnal üzletelt: a WHB vette meg Tiborczéktól a közvilágítási tenderekkel korábban taroló Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz, mielőtt eladta volna részesedését egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett off-shore cégnek. Végül a felújítás költsége megközelítette a 30 milliárd forintot. De mi ez egy stadion árához képest, és az Operaház tényleg korszerűen és szépen lett felújítva.

 

De maradjunk a 12 évnél! Ismerve Magyarország Örökös Miniszterelnökét, ő legszívesebben belefoglalná az Alaptörvénybe, hogy Magyarország miniszterelnökének neve Orbán Viktor. A 133 bátor ember pedig gondolkodás nélkül megszavazná azt.

 

„Vannak, aki másként gondolják” – hogy maradjak a nemzeti konzultációnak nevezett komédia kedvenc mondatánál. Vannak ilyen buta, maradi népek, például az amerikaik, ahol egy elnököt csak két ciklusra lehet megválasztani. Nincs mese: letelt a két ciklus, szedheti a sátorfáját a Fehér Házból. Vannak ennél rafináltabb hatalomvágyók is: például Putyin, Orbán példaképe és nagy barátja. Ő két elnöki ciklus után helyet cserélt bábjával, Medvegyevvel, majd úgy módosították az alkotmányt, hogy „két egymást követő ciklusban lehet valaki elnök” így aztán egy rövid Medvegyev bábság után Putyin visszatért a hatalomba, és 2024-ig bebiztosította magát. Ne legyenek kétségeink: addigra kitalál majd valamit!

 

De nem kell az országhatáron túlra menni:

  • a köztársasági elnököt Magyarországon is csak két ciklusra választják,
  • alkotmánybírók is két cikluson keresztül lehetnek alkotmánybírók,
  • az egyetemi rektorok is két ciklusban tölthetik be pozíciójukat,
  • a tanszékvezető egyetemi tanároknak 65. életévük másnapján megszűnik tanszékvezetői megbízatásuk.
  • Vannak, akik nem gondolnak életük végéig tartó hitbizománynak egy tisztséget. És vannak, akik mindenek felett állnak, nem vonatkoznak rájuk a törvények. Sem a jogszabályok, sem a biológiai törvények. Az utóbbira lásd Kádár Jánost, aki már bomlott elmével mondta el híres beszédét az MSZMP Központi Bizottsága előtt. Így jutott el az 1989-es ellenzék annak kimondásához: Kádárnak mennie kell!

 

A hatalomban eltöltött idő alatt egyre csökken a valóság érzékelése, egyre kevesebb az őszinte vélemény, egyre dagad az egó, és a hűséges szolgák hada is addig van a hatalomban, amíg a Vezér ott marad. Vagyis nem érdekük a valóság közvetítése. Így válik a Vezér az igazság letéteményesévé, még ha annak a valósághoz semmi köze.

 

Igaza van Ókovács Szilveszternek: tizenkét év után mindenkinek mennie kell!

 

Szántó György