Tíz százalékos nyugdíjemelésre van szükség novemberben a Nyugdíjas Parlament szerint

Januárban öt százalékkal emelték a nyugdíjakat, amihez az elszabadult infláció miatt júliustól 3,9 százalékos pótlólagos emelést rendelt el a kormány, és a nyugdíjasok arra számítanak, hogy a további drágulások miatt novemberben is lesz korrekció.
Vass Imre

2022. szeptember 23. 15:09

Tíz százalékos nyugdíjemelésre van szükség novemberben a
Nyugdíjas Parlament szerint

Az első nyolc havi infláció tényadataira és az év végéig még várható fogyasztói áremelésre figyelemmel, novemberben további tíz százalékos nyugdíjkiegészítésre lenne szükség. 

 

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke elmondta, a törvényi előírás szerint az emelésnél figyelembe kell venni a január és augusztus közötti inflációt, ami 10,7 százalék volt, illetve a fennmaradó hónapok inflációját, ami akár havi 1,8-2 százalékos emelkedés is lehet.

 

Így az éves infláció 20 százalékig futhat fel, amely prognózist Virág Barnabás, az MNB elnökhelyettese is megerősítette. Idén eddig 8,9 százalékos volt a kétlépcsős nyugdíjemelés (5, illetve 3,9 százalék). Az inflációkövetést figyelembe véve, így a tíz százalékos emelés jogos elvárás – mondta Karácsony Mihály.

 

Forrás: hirklikk.hu