Tíz napra visszatér a Tisza-partra a Szegedi Vízi Színház

A korábbi várjátékok folytatásaként harmadszor szervezi meg nyári fesztiválját a Szegedi Vízi Színházat július 1. és 10. között a Szegedi Pinceszínház. Az idei szezon pénteken este egy ősbemutatóval indul, A szegedi boszorkányok című történelmi thrillert a fiatalokból álló Genéziusz Színház társulata adja elő Tisza-parton.
Rafai Gábor

2022. június 27. 12:08

Tíz napra visszatér a Tisza-partra
a Szegedi Vízi Színház

Az 1728-as év rendkívüli aszályos év volt Szegeden.  Üresek maradtak a magtárak, a termések elszáradtak, és enyhítő eső helyett jégeső pusztított. Az emberek egyre többet beszéltek arról, hogy a rendkívüli szárazság az ördögtől származik, és hogy mindenért a városban munkálkodó boszorkányok felelősek, akik eladták az esőt a törököknek. Ebben a feszült helyzetben kezdődött meg az 1728-as nagy szegedi boszorkányper, ahol tizennyolc embert vádoltak meg, majd végül július 23-án tizenkettőt máglyán megégettek.

 

A kétrészes történelmi thrillerhez a szövegkönyvet, az eredeti periratok felhasználásával, valamint Aba Iván, azonos című regénye alapján, Horváth István írta.

 

A nyitónapon előtte délelőtt a gyermekeknek szóló Vackor című előadás is látható lesz az Aranyszamár színház előadásában.

 

Július 2-án, szombaton délelőtt 11 órától a Görbetükör társulat Varázsló iskola című gyerekdarabját láthatják a legkisebbek, míg vasárnap délelőtt ugyancsak a fiataloknak szóló Kiskakas gyémánt félkrajcárja látható. 

 

Este fél 9-től pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház hozza el a Szegedre a Tündér Míra című ifjúsági előadást.

 

Július 5-én, kedden ugyancsak a zentai társulat lesz a vendége Tisza-parti színpadnak. Ekkor Goldoni A fogadónő című komédiáját hozzák el a szegedi felnőtt nézőknek. 

 

Másnap este Szabó Magda híres meséjét a Tündér Lalát tekintheti meg a közönség. 

 

Július 7-én az Apolló Színház Karinthy Frigyes karcolatfüzéreiből készült előadást mutatja be Tanár úr kérem címmel. 

 

Másnap, pénteken délelőtt pedig a csallóközi Csavar Színház vándortársulata hozza el az Az asszooony!!! című magyar népmese feldolgozását, míg estére egy zenés felnőtteknek szóló előadással készülnek. A Villon-Faludy Megáldva és leköpve mindenütt című egy egyszemélyes darab főszereplője Gál Tamás. 

 

Szombaton Rémusz Bácsi meséit láthatja a közönség a Batyu Színház és a Holdvilág Kamaraszínház tolmácsolásában. 

 

Este pedig a Szegedi Pinceszínház ifjúsági musicalje, A banda lesz látható. Varga Bálint és Janik László közös darabja ezúttal vidám és komoly témák egyvelegéből gyúr drogprevenciós, érzékenyítő előadást rengeteg, a mai hangzásvilágot alkalmazó zenével.

 

A Vízi Színház zárónapján, július 10-én a Batyu Színház előadásában lesz látható a Beatrix, avagy Mátyás okos felesége című gyermekeknek szóló előadás, majd este a Magyarock dalszínház Női nem című musical comedyjával véget érnek az idei vízparti játékok.

 

 

 

Az előadásokat most is a Huszár Mátyás rakparton, a Tisza Dokk és a vízirendészeti úszómű közötti partszakaszon berendezett több mint háromszáz fő befogadására alkalmas szabadtéri játszóhelyen láthatja majd a közönség.