Tíz évre titkosította a kormány az autópálya-koncessziók számait

2031-ig nem tudhatjuk meg, mi alapján adják oda majd valakiknek az autópályák működtetését, és az általuk termelt hasznot 35 évre.

2021. június 30. 14:49

Tíz évre titkosította a kormány az autópálya-koncessziók számait

Hatalmas felháborodást váltott ki a hír, miszerint az Orbán-kormány 35 évre átadná az autópályák üzemeltetését és a belőlük kitermelt hasznot egy koncessziós eljáráson keresztül. A tenderre hétfőig lehet jelentkezni, csak utána derül ki, kik látnak üzletet a magyar autópályahálózat működtetésében.

A kormány láthatóan gyorsan szeretné nyélbe ütni az üzletet, mert még az idén aláírnák a 35 évre szóló koncessziós szerződést a nyertessel, mindezt úgy, hogy jövő tavasszal választások lesznek.

A Népszava azt írja, a kiírás feltételeinek megfelelő pályázókkal a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda tárgyal majd, ezután nevezik ki a győztest. A lap úgy tudja,

Rogán egy háttérbeszélgetésen költségvetési forráshiánnyal magyarázta azt, miért kell koncesszióba adni az autópályákat.

A Transparency International adatigényléssel akarta megtudni a Nemzeti Koncessziós Irodától, hogy mutassák meg a számításaikat, ami alátámasztja, indokolt koncesszióba adni a sztrádákat, de a hivatal elutasította a kérést.

A Nemzeti Koncessziós Iroda szerint 10 évig nem nyilvánosak a számok, így leghamarabb csak 2031-ben derülhet ki, mi áll a háttérben.

Karácsony Gergely korábban azt mondta, az autópálya-koncesszió a legnagyobb lenyúlási kísérlet az Orbán-kormányban.