Tíz évet kapott Bróker Marcsi, a Szegedi Ítélőtábláról egyből a Csillagbörtönbe vitték

Jogerős ítélettel ért véget a Kun-Mediátor-ügy egy elhúzódó tárgyalási nap végén.
Tíz évet kapott Bróker Marcsi, a
Szegedi Ítélőtábláról egyből a Csillagbörtönbe vitték

– Még egy matematikát mondok, úgyis ki van már velem mindenük...

 

– Tartózkodjon az ilyen megjegyzésektől!

 

– Mondtam valamit?

 

– Igen!

 

– Ez egy komoly hely...

 

– Akkor határozathozatalra visszavonulunk.

 

Ez volt az egyetlen párbeszéd a Szegedi Ítélőtáblán Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró és Dobrai Sándorné Mária, vagy ahogy az ország ismeri Bróker Marcsi között. Délután fél háromig kellett rá várni, addig mindenki türelmes, megértő volt.

 

(fotók: Kuklis István)

 

Előbb Gorzó Zita ügyész perbeszédében a vádlottal szemben a büntetési tételkeret felső széléhez, tizenöt évhez közeli büntetést kiszabását kérte, részletesen ismertetve az ügyészség álláspontját, az első fokú ítélet bizonyos részleteinél annak felülbírálatát kérte. Bróker Marcsi ügyvédje az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta, másodsorban védence felmentését, illetve a kiszabott büntetés enyhítését kérte.

 

 

Ezután jött a vádlott, aki a bokáján nyomkövetővel jelent meg a táblabíróság előtt, az utolsó szó jogán hangsúlyozta, nem állt szándékában, hogy kárt okozzon ügyfeleinek. A befektetők jelentős részének – csaknem 250 ügyfélnek – nem keletkezett kára, sőt jelentős nyereséget értek el a nekik kifizetett hozamok révén. A beszéde rendkívül vontatott, a részletekben elvesző volt, mintha nem fogta volna fel, hogy az Ítélőtáblán van, majdhogynem elölről akarta volna kezdeni a bizonyítást, tanúk meghallgatását és az ügy újrakezdését. Épp ezért Mezőlaki Erik rövid szünetet is elrendelt. Majd a szünet után folytatódott az utolsó szó, amiben egyszer csak elhangzott az a bizonyos megjegyzés, amire aztán reagált a tanácsvezető bíró.

 

Mezőlaki Erik az ítélet indoklásánál kifejtette, az időmúlásra, a vádlott idős korára, több mint 6 milliárd forintnyi kár megtérülésére tekintettel a táblabíróság nem látta szükségesnek súlyosabb büntetés kiszabását. A bíróság elrendelte a vádlott szabadságvesztésének megkezdését, így az asszonyt fegyőrök vezették el a tárgyalóteremből, a Csillagbörtönbe vitték.

 

 

Mi is volt ez az ügy?

A Kun-Mediátor Kft. több mint tíz éven át gyűjtött betétet több száz ügyfelétől, úgy, hogy azt egyébként nem tehette volna meg, mert ilyesfajta tevékenységre egyáltalán nem volt engedélye. És a gond igazából nem az engedély hiánya volt, ezt is hangsúlyozta az ítélete indoklásában Mezőlaki Erik. Az volt az igazi csalás, hogy csak a befizetésekből tartotta fenn ezt a piramisjátékot, ami nyilvánvaló volt, hogy egyszer bedől. Meg is történt. A táblabíróság így csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottat, a szabadságvesztés mellett 5,4 millió forint pénzbüntetést is kiszabott vele szemben és végleges hatállyal eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottal és a jelenleg felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön 2 milliárd 79 millió forint, míg a vádlott két hozzátartójával szemben 16, illetve 15 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a táblabíróság. Az elsőfokú ítéletben meghatározott 130 millió forinton túl a vádlottat további öt sértett több mint 90 millió forintnyi kárának megfizetésére is kötelezték.

 

 

Az ítélet szerint Bróker Marcsi az általa képviselt gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként eljárva mintegy 14 éven keresztül több mint 760 sértettel kötött betétgyűjtésre szerződéseket, amelyek alapján a piaci kamatoknál jóval magasabb hozamot ígért nekik. A nőnek e tevékenység folytatására engedélye nem volt, az általa ígért magas hozamok megfizetését lehetővé tevő tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott, az ügyfeleinek ezáltal különböző nagyságú, néhány millió forinttól több mint egymilliárd forintig terjedő kárt okozott.

 

A befolyt pénzt saját és családja költségeire fordította, illetve – a jó üzletmenet látszatának fenntartásáért – az érintettek egy részének kifizetésére használta fel. Bróker Marcsi 2015 tavaszán eltűnt Magyarországról, végül mintegy másfél évvel később Belize-ben fogták el és hozták haza.