Tíz éve nem esett akkora mértékben az emberek életszínvonala Magyarországon, mint az elmúlt hónapokban

Csaknem tíz százalékkal csökkent az állami alkalmazottak, és hárommal a versenyszférában dolgozók fizetésének vásárlóértéke az egy évvel korábbihoz képest.
Kékes Viktória

2023. január 26. 10:56

Tíz éve nem esett akkora mértékben az emberek életszínvonala Magyarországon, mint az elmúlt hónapokban

Hiába közelítette tavaly novemberben a nettó 375 ezer forintot a havi átlagkereset, azaz hiába emelkedtek nagyjából 17 százalékkal bérek, az Európa-rekorder magyar infláció miatt ez nem jelent valós pluszt a háztartásoknak. Sőt.

 

Az állami alkalmazottak keresete csaknem tíz, a versenyszférában dolgozóké három százalékkal ért kevesebbet a boltokban, mint egy évvel korábban.

 

A Portfolio elemzője szerint Magyarországon őszre ár-bér spirál alakult ki. Hornyák József, az RTL Híradónak azt mondta, 

 

„Gyakorlatilag csak a véletlenen múlik, hogy éppen egy kicsit nő az emberek életszínvonala, vagy pedig jelentősen csökken. A mostani helyzet a jelentős csökkenést mutatja. Az emberek életszínvonala nagy mértékben visszaesett. Hosszú évek óta nem láttunk ilyen kedvezőtlen adatokat. Az elmúlt évtizedben nem voltak még ilyen rossz helyzetben a magyar munkavállalók”. 

 

Bár a tények makacs dolgok, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint „a bérek megőrizték vásárlóerejüket” tavaly január és november között.