Titkolja a mentőszolgálat, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést

Azt viszont tudjuk, hogy már 20 ezren nyilatkoztak kamarai tagságuk megtartásáról.
Kékes Viktória

2023. március 21. 10:54

Titkolja a mentőszolgálat, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést

Még múlt hét csütörtökön kérdezte meg a 444.hu az Országos Mentőszolgálatot arról, hogy hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, ahol már az átalakított ügyeleti rendszerben látják el a betegeket, ám mostanáig nem kaptak választ. Pénteken a Belügyminisztériumot is megkeresték, ahonnan csak annyit írtak nekik, hogy levelüket továbbítják a mentőszolgálatnak. 

 

A Magyar Orvosi Kamarának erről pontos adatai nincsenek, arról viszont igen, hogy két hét alatt 20 ezer orvos döntött úgy, hogy a MOK tagja akar maradni. Ez az aktív tagság csaknem felét jelenti: a kamarának körülbelül 50 ezer tagja van, közülük 42 ezren praktizálnak.

 

Miután a Magyar Orvosi Kamara februári küldöttgyűlésén megszavazta, hogy tagjaik ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket az OMSZ-szel, a kormány rekordgyorsasággal eltörölte a kötelező kamarai tagságot, és az etikai ügyek kivizsgálását is elvették tőlük. A MOK arra kéri az orvosokat, március 31-éig erősítsék meg kamarai tagságukat, ezt két héttel a határidő lejártáig 20 ezren tették meg.