Tisztább lakókörnyezet, tisztább ivóvíz, jobb utak Móravárosban

Folytatjuk a Mérlegen a képviselők című sorozatunkat, ez alkalommal Móravárosra, Koromné Fenyvesi Rózsa választókörzetébe látogattunk el.
Rafai Gábor

2022. november 11. 15:27

Tisztább lakókörnyezet, tisztább ivóvíz, jobb utak Móravárosban

Koromné Fenyvesi Rózsa az 5. számú választókerület egyéni önkormányzati képviselője, 2019-ben nagy többséggel szavaztak bizalmat neki az itt élők.

 

Harminc évig pedagógusként dolgozott. Versenyszerűen sportolt, diplomáit a Magyar Testnevelési Egyetemen szerezte, a sport ma is része mindennapjainak.

 

Húsz éve lakik a városrészben, jól ismeri annak minden utcáját, problémáit és szépségeit. Sokszor futás közben „méri fel”, milyen sürgős tennivaló akad valamelyik utcában.

 

Móraváros és Alsóváros összetettségét, és vele a képviselői munka bonyolultságát jelzi, hogy ipartelepet, új lakóparkot, dinamikusan épülő társasházakkal teli utcákat, pihenést szolgáló, csendes, családi házas részeket egyszerre foglal magában. 

 

Ugyanakkor ehhez a választókörzethez tartozik a Cserepes sori piac, Szeged egyik szegregátuma. Ebben a városrészben épült meg a Napfénypark bevásárlóközpont, és egészen egyedivé teszi a választókerületet, hogy Móravárosban található az országos hírű vadaspark is.

 

Koromné Fenyvesi Rózsa (Összefogás Szegedért Egyesület)
Körzete: Móraváros, Alsóváros

 

Eredményei a ciklusban:

  • A Veresács utca ivóvízhálózatának rekonstrukciója, útburkolatának teljes felújítása
  • A 4-es villamosvonal Petőfi Sándor sugárúti szakaszának felújítása
  • A Lékai, Kinizsi és Határőr utcák aszfaltozása
  • A Petőfi sugárúti bölcsőde bejáratához vezető út aszfaltozás és a vízelvezetés megoldása
  • Járdaépítések
  • Kaszás utcai Idősklub
  • Orrszarvúház a vadasparkban
  • Móra utcai fiókkönyvtár komfortosabbá tétele
  • Közösségi és sport rendezvények támogatása, szervezése

 

 

A körzet egyik legnagyobb beruházása – a Veresács utca ivóvízhálózatának teljes cseréje az idén három ütemben valósul meg. A munkák jelenleg is zajlanak, az utolsó részt november végére kell átadnia a kivitelezőnek.

 

– Az itteni ivóvízhálózat több mint ötven éves, megöregedett és nagyon rászolgált már a felújításra. A munkák végeztével javul az ivóvíz minősége és biztonságosabb lesz az itt élők ellátása – mondta Koromné Fenyvesi Rózsa.

 

A Veresács utca Kolozsvári tér és Kálvária tér közötti részén júliusban kezdődött a 300 millió forint értékű vízvezeték-javítás. 

 

Három szakaszra bontva halad a kivitelező a 622 méter hosszú építési területen.

Az utolsó részen, a Hajnal utca és a Nemes takács utca közötti szakaszon november végére kell befejezniük a munkát, ezután a Veresács utca teljes szélességében új aszfaltburkolatot is kap.

 

– A beruházások, fejlesztések mellett nagyon fontosnak tartom, hogy tiszta, rendezett környezetben éljünk. Ezért kezdeményeztem 2020-ban a közösségi együttélés szabályaira vonatkozó rendelet módosítását, ami jelentősen visszaszorította az illegális szemetelést nemcsak Móravárosban, hanem egész Szegeden, mert szankcionálható lett ez a tevékenység.

 

Száraz lábbal lehet bölcsődébe menni

 

Hosszú évek óta húzódó problémát sikerült megoldani azzal, hogy elkészült a Petőfi Sándor sugárúti bölcsőde bejárójának aszfaltozása. 

 

A bölcsődét két bejáraton keresztül lehet megközelíteni. Az egyikkel semmi probléma nem volt, azonban a másik egy kátyús, saras, járda nélküli útszakasz volt korábban, ami esős időben szinte járhatatlannak bizonyult. A bölcsőde dolgozói és a szülők kérésére az önkormányzat 20 millió forintot biztosított a pár száz méteres bejáró aszfaltozására.

 

A beruházás során az aszfaltozás mellett elvégezték az érintett terület csapadékvíz-elvezetését és csatornázását is. Ma már száraz lábbal lehet megközelíteni a bölcsődét. 

 

Koromné Fenyvesi Rózsa elmondta, a városrészben lakók nagy örömére, a Lékai, a Kinizsi és a Határőr utca aszfaltburkolata is megújult 20 millió forintból.

 

 

Nem csupán leaszfaltozták a korábban szilárd úttal nem rendelkező három utcát, hanem szintbe hozták a csatornafedőket is, ott, ahol valamelyik elöregedett, kicserélték. A felújítással egy régóta húzódó problémája oldódott meg a városrészben lakóknak.  

 

Móravárosban, a családi házas övezetekben az ott lakók sokszor maguk javítják ki, újítják fel a járdákat, ha kapnak hozzá járdalapokat, sódert és homokot.

 

– Az önkormányzat elmúlt két évben összesen ötmillió forintért biztosította az ehhez szükséges anyagokat. A saját képviselői keretemből pedig én is hozzá tettem még két és fél milliót, így nagyjából hetven-nyolcvan ház előtt sikerült rendbe tenni a járdát.

 

Szakaszonként újul meg a 4-es villamos pályája

 

A városrészen halad át a 4-es villamosvonal, amelynek teljes rekonstrukcióját lassan egy évtizede, 2013 óta szeretné megvalósítani a város. 

 

Korábban kormányzati támogatást is ígértek erre a célra, de a programot még az építkezés megkezdése előtt törölte a kabinet azzal az indokkal, hogy inkább elektromos autóbuszokat vásárolnak helyette. 

 

Becslések szerint a 4-es villamos közel hat kilométer hosszú nyomvonalának teljes felújítása közel 3 milliárd forintba kerülne, ennyi saját forrással pedig messze nem rendezik az önkormányzat. Egyetlen megoldás maradt: a szakaszos „ráncfelvarrás”.

 

2020-ban több mint 200 mé­­ter hosszan a Szabadkai út és a Vám tér között újították fel a villamospályát, idén nyáron pedig negyven millió fontos költséggel a Szivárvány kitérő és a Vám tér között 400 méteres szakaszon korszerűsítették a pályát. 

 

 

A tervek szerint a következő években folytatódik a 4-es villamospálya rekonstrukciója. A teljes – Dugonics tér és Kecskés közötti – szakasz előreláthatólag 2025 őszére készülhet el.

 

Szeged legmodernebb idősklubja épült fel Móravároson

 

A városrész elöregedett idősklubja helyett a Kaszás utcában teljesen új klub épülhetett az itt élő idős embereknek, amit 2020. júliusában vehettek birtokba. 

 

A móravárosi üres telken felépített modern, XXI. századi körülményeket biztosító épület harminc, a városrészben élő idős embernek ad napközben kulturált elhelyezési és étkezési lehetőséget, tizenöten pedig otthonukba vihetik innen az ebédet. 

 

Az egyszintes, 217 négyzetméteres, akadálymentes épületben társalgó, étkező és szociális helyiségek találhatók. A beruházás során új bútorokat és konyhai eszközöket is beszereztek.

 

Az új épület 160 millió forintba került, amiből 142 millió forintot az Európai Unió támogatásából fedezett a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása, 18 millió forintot pedig Szeged önkormányzata biztosított.

 

– Rendszeresen igyekszem figyelemmel kísérni a Vadaspark Lakóparkban élők problémáit, felvetéseit is, ezért a balesetek elkerülésének érdekében közlekedési táblákat, jelzéseket, felfestéseket telepítettünk, a játszótérre többek között mászókák kerültek, jövőre pedig egy ivókúttal szeretném komfortosabbá tenni a lakóparkot.

 

 

Közösségépítés sportnapokkal, szabadtéri mozival, könyvtári programokkal és családi nappal

 

– Az épületek, közterületek felújítása mellett legalább ilyen fontos az itt lakók közérzetének javítása. Ezért számtalan közösségi, kulturális és sport rendezvényt is igyekeztünk szervezni az elmúlt években a városrészben – mondta a képviselő. 

 

Ilyen volt többek között idén nyáron az európai uniós közösségépítő program részeként megszervezett sportnap a Napfényparkban, ahol három ugrálóvárat is felállítottak, volt BMX-bemutató, trambulinverseny és sok egyéb, ami valamilyen formában kacsolódott a sporthoz. Rendszeresen megünneplik a gyermeknapot, és minden évben a Mikulás is ellátogat Móravárosba.

 

– Karácsonykor pedig már három alkalommal támogattam hetven halászléjeggyel a rászorulókat.

 

Koromné Fenyvesi Rózsa ezenkívül folyamatosan támogatja a körzethez tartozó oktatási-nevelési intézményeket, az idősklubot, a helyi fiókkönyvtárat és a Felhő utcai fogyatékkal élő gyerekek nappali intézményét különféle eszközök beszerzésével.

 

 

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind