Tiszta Szavazás Mozgalom: Makón öt adag hús járt a megfelelő helyre behúzott szavazatért

Újabb választási csalásról számolt be az ezek ellen harcoló mozgalom. A rendőrség nem intézkedett azonnal, ami a TASZ szerint problémás.
Kékes Viktória

2022. április 03. 15:47

Tiszta Szavazás Mozgalom: Makón öt adag hús járt a megfelelő helyre behúzott szavazatért

Az ongai után újabb gyanús esetről számolt be a Tiszta Szavazás Mozgalom Facebook-oldalán. Mint írják, Makón, a Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör előtt önkénteseik arra lettek figyelmesek, hogy kora reggeltől 2-3 gyanús autó órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek, majd a szavazás után a szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utca 11. címen lévő telekre szállították őket ugyanezekkel az autókkal.

 

A helyi szavazók elmondása szerint azért ez a telek volt az autók célpontja, mert itt a megfelelő helyre behúzott szavazatért öt adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt készletekből.

 

A TASZ választási jogi szakértője szerint a Büntető Törvénykönyv szerint nem csupán az tekinthető büntetendő cselekedetnek, ha pénzért vásárolják meg az állampolgárok szavazatait, hanem az is, ha bármilyen anyagi ellenszolgáltatást (például élelmiszert) ajánlanak cserébe.

 

 

A szavazókör előtt a mozgalom aktivistáit zaklatták is, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: 

 

„Mindenki szavazzon a Fideszre”. 

 

A szavazatvásárlás szemtanúi úgy döntöttek, hogy rendőrt hívnak a Tulipán utcai szavazókörhöz és feljelentést tesznek. A rendőrök ki is mentek a helyszínre, azonban a szemtanúkat a helyi választási bizottsághoz irányították arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni.

 

A TASZ választási jogi szakértője szerint a rendőrség eljárása problémákat vet fel, hiszen azonnali intézkedési kötelezettségük lett volna annak érdekében, hogy a további törvénysértő cselekedetek elkövetését megakadályozzák, ezért a helyszínen lévő jogász az ügyészséghez fordult, akik utasították a rendőrséget az eljárásra.

Címlapon

mutasd mind