Time: Egy árnyékkampány mentette meg a 2020-as amerikai elnökválasztást és a demokráciát

Egy minimum érdekes történettel állt elő a tekintélyes amerikai lap a Donald Trump bukásával végződő novemberi elnökválasztáról.

2021. február 10. 09:01

Time: Egy árnyékkampány mentette meg a 2020-as amerikai elnökválasztást és a demokráciát

A novemberi amerikai elnökválasztást megelőzően egy baloldali összeesküvés bontakozott ki a színfalak mögött, amiben „nagyhatalmú emberek iparágakon és ideológiákon átnyúló közös munkálkodása” zajlott azért, hogy befolyásolják a közfelfogást, megváltoztassák a szabályokat és a törvényeket, irányítsák a média tudósításait és ellenőrizzék az információ áramlását – írja cikkében a Time magazin online kiadása.

A szerző szerint az AFL-CIO, azaz

a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség és az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája között megkötött informális paktum – „amiben a munkások ereje a tőke erejével lépett szövetségre” – azért jött létre, hogy megőrizze a békét és szembeszálljon Donald Trump demokráciatámadásával.

Az összefogás egyszerre korlátozta a tüntetéseket és összehangolta a nagy cégek vezérigazgatóinak ellenállását a volt elnök akaratával szemben. Mindezt példátlan, kreatív és határozott árnyékkampányként jellemzi a szerző, aki kifejti, hogy bár a tevékenység nagy része a baloldalon zajlott, elkülönült Joe Biden kampányától.

Mint írja,

a demokrácia megvédésében résztvevők munkája a választás minden részletét érintette. Arra kérték például az államokat, hogy változtassák meg a szavazási rendszereket és törvényeket, elhárították a választók elnyomására irányuló pereket, közvélemény-kutatók seregeit toborozták, és emberek millióit beszélték rá a levélszavazásra. Emellett nyomást gyakoroltak a közösségi médiára, hogy lépjenek fel szigorúbban a dezinformációval szemben.

A cikk szerint a résztvevők országos figyelemfelkeltő kampányokat indítottak, amikben segítettek az amerikaiaknak megérteni, hogyan változik a szavazás eredménye, ezzel megakadályozva, hogy „Trump összeesküvés-elméletei és a győzelemre vonatkozó hamis állításai nagyobb vonzerőt jelentsenek.” A választás napja után pedig arra koncentráltak, hogy Donald Trump ne tudja megváltoztatni az eredményt.

„Minden kísérlet vereséget szenvedett, ami a választások megfelelő kimenetelébe avatkozott volna bele” – nyilatkozta a cikkben a Protect Democracy nevű jogállamisági érdekképviseleti csoport társalapítója. Ian Bassin úgy fogalmazott:

„Rendkívül fontos, hogy az ország megértse, hogy mindez nem véletlenül történt. A rendszer nem egy csodának köszönhetően működött. A demokrácia nem önmegvalósító.”

A választás megvédésének fő stratégájaként a cikk Mike Podhorzert, az AFL-CIO elnöki főtanácsadóját jelöli meg, akit a demokraták belső köreiben csak varázslóként emlegetnek. Podhorzer az Analyst Institute, valamint a Catalist nevű politikai adatfeldolgozó, illetve digitális kampánytechnológiával foglalkozó cégek alapítója.

A cikk megemlíti, hogy a háttérben tevékenykedő stratéga 2019 októberében már arról írt, hogy az adatok, az elemzések és a közvélemény-kutatások – mint szokásos eszközök – nem lennének elegendőek egy olyan helyzetben, amikor az elnök maga próbálja megzavarni a választásokat. Úgy fogalmazott: „A választásokig nagy szükségünk van egy szisztematikusan összeállított vörös csapatra, hogy felkészülhessünk a legrosszabbra, amiről tudjuk, hogy utunkba kerül.”

A szerző szerint az árnyékkampányban résztvevők nem csalták el a választást, hanem megerősítették azt és fontosnak tartják, hogy a közvélemény megismerje a rendszer törékenységét, valamint hogy biztosítsák a demokrácia megmaradását Amerikában. A cikk írója úgy fogalmaz:

„Végül győzött a demokrácia. A népakarat nem maradt alul. De visszatekintve őrületesnek tűnik, hogy erre volt szükség ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban meg lehessen szervezni egy választást.”

Címlapon

mutasd mind