Tiltakoznak a tanárok az Állami Számvevőszék jelentése ellen, miszerint háromnegyedük félre tud tenni a fizetéséből

Az Állami Számvevőszék kiadott egy jelentést, amiből – szerintük – kiderül, hogy valójában jól élnek a tanárok. Az ÁSZ úgy látja, a pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással, 75,32 százalékuk félre is tud tenni minden hónapban.
Cservenák Zoltán

2022. április 12. 07:42

Tiltakoznak a tanárok az Állami Számvevőszék jelentése ellen, miszerint háromnegyedük félre tud tenni a fizetéséből

„Ha ilyen rózsás lenne a helyzet, akkor az öt évvel ezelőtt pályakezdő 6800–7000 pedagógusból, nem csak 2200-an maradtak volna”

 

– reagált a Népszavának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a számvevőszéki jelentésre.

 

A pedagógusok pénzügyi kultúráját taglaló felmérést márciusban, épp a tanársztrájk idején közölte az ÁSZ. Az anyag nem a megélhetésükre koncentrál, elsősorban a tanárok pénzügyi ismereteit és a pénzügyekhez való hozzáállásukat és pénzügyi kultúrájukat mérte fel, annak érdekében, hogy fejleszthessék azokat. Az Állami Számvevőszék szerint ez azért szükséges, mert a tanárok pénzügyi tudatossága és kultúrája hatással van a diákokra.

 

A felmérés eredményei között szerepel, hogy a megkérdezettek 86 százaléka válaszolt úgy, rendelkezik valamekkora megtakarítással, és 75,32 százalékuk tud félretenni a hónap végén.

 

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Népszavának azt mondta, a tanárok 90 százaléka az átlagkereset alatt vihet haza havonta, és egy 14 éve tanító, gyerekét egyedül nevelő tanár lényegében a létminimum alatt él gyerekével. 

 

Az sem derül ki a kutatásból, hogy a tanárok megtakarítása mire elegendő, és mekkora az összeg, amit félre tudnak tenni havonta.

 

A Portfolio azt írja, a pedagógusok havonta százezreket veszítenek, az elmúlt öt évben pedig fejenként összesen 3-5 millió forint közötti összeget buktak, mert az Orbán-kormány a 2014-es minimálbérhez igazította a bérük. Emiatt egyre többen hagyják el a pályát, a súlyos munkaerőhiány pedig egyre több intézményben lehetetleníti el a minőségi oktatást.

 

A gazdasági híroldal idézi Totyik Tamást, aki szerint a három évre beígért, évente 10 százalékos béremelés kevés, 

 

„a 45 százalékos emelés a minimális béremelési igényük, és csak az idei évre szól”.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt hangsúlyozta a megjelent felmérés és a Népszava cikke után, hogy a pályakezdő tanárok fizetése a pótlékokkal bruttó 312 ezer forint. Ez egyébként nettó 207 ezer 480 forint. Ehhez képest a KSH legutóbbi jelentése szerint a nettó átlagkereset 320 ezer forint körül van Magyarországon, tehát  

 

a kezdő tanárok a 65 százalékát, azaz a kétharmadát sem keresik meg az átlagnak. A kezdő tanárok fizetése még a nettó 250 ezer forintos középbért sem éri el.

 

A Népszava megjegyzi, az ÁSZ kutatásában 705 tanár válasza szerepel, kétharmaduk nő, ami nem közelít a pedagógusok nemi arányához. A megkérdezettek fele 50 évnél idősebb, a fiatal tanárokszáma alacsony volt. A kérdőívben szereplők 18,2 százaléka általános iskolában, 60,6 százalékuk érettségit adó középiskolában, 15 százalékuk szakképzésben tanít.

 

(Népszava, Portfolio)

 

(nyitóképünk illusztráció)