Tiltakozáshullám indult Zakar Péter nyilatkozata miatt

Egyetemi oktatók és diákok is felháborodottan kommentelnek, posztolnak a Facebookon. Ezek közül kettőt kiemelnénk.

2019. január 15. 09:10

Tiltakozáshullám indult Zakar Péter nyilatkozata miatt

Mihálik Edvin, a Momentum szegedi alapszervezetének elnöke tegnap este néhány percre Luther Mártonná vált, a rektori hivatal pedig Wittenberg vártemplomává. Mihálikot elmondása szerint egyetemi hallgatók keresték meg a lenti Facebook-postban is látható plakáttal, ő pedig úgy gondolta, a, kitűzi a rektorhivatal ajtajára. Kora reggel megnéztük, még ott volt a plakát, íme a szövege:

„A Nemzethy Egyytmyködés Rendczerének helyi helytartója felé esdekelve fordulnak az egyetem hallgatói. Mély tisztelettel, tartózkodva kérjük Zakar Péter Rektorhelyettes Úrat, hogy egyetemünk nemzethy lábakra való áthelyezése, s az egyetem épületeinek nemzethy értékekkel való megtöltése során legyen figyelemmel a következőkre.

Javasoljuk a Bölcsészet Tudományi Kar Ady téri épületének megtöltését a következő nemzethy értékekkel:

– vakolat,
– kréta,
– e századi nyílászárók,
– modern hőszabályzó rendszer,
– modern teremberendezés,
– emberi használatra alkalmas mellékhelyiségek (lehetőleg szappannal, budipapírral, kéztörlővel),
– emberi használatra alkalmas személyi-felvonórendszer,
– Wifi.

Javasoljuk, a Petőfi épület lerombolását. Úgy gondoljuk, a kommunista időket idéző szocreál épület, és a nemzet piedesztáljára emelt anarchista Petőfi Sándor méltatlan egyetemünkhöz.

Javasoljuk, a magyar őstörténet revízióját gátló elemek kipurgálását az egyetem falai közül. Javasoljuk minden bibliai tengelytől eltérő szexuális orientációjú hallgató, oktató, alkalmazott azonnali sterilizálását. KERESZTET A TERMEKBE, NE VETÍTŐT. Kérvényezzük az Irodalmi Jelen Lokálra, az Archeológiai Értesítő Ripostra cserélését.

Javasoljuk a fegyveres honvédelmi felkészítő tanfolyam, mint kötelező testnevelési foglalkozás bevezetését és elfogadtatását.

Utolsó javaslatunk méltóságos úrnak, hogy NER seggelukából kibújva a lehetőségek, a tudományos függetlenség, a tanszabadság és a tudás szupremáciáját hírdető egyetemet építgesse.”

De nemcsak diákok háborodtak föl. Gingl Zoltán, Műszaki Informatika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE Központi szolgáltató egységek igazgatója Facebook-oldalán az alábbiak olvashatók:

„Egyetemi polgárként, egyetemi tanárként, vezetőként is elhatárolódom ettől a zavaros és káros nyilatkozattól.

Az SZTE egyetemes értékeket képvisel nemzetközi szinten is elismerten, az ország és a nemzet javát szolgálja. A doktori eskü is erről szól, amit most pénteken tesznek. Megdöbbentő, hogy ezt épp egy rektorhelyettes kérdőjelezi meg. A nemzeti szót leginkább azok üresítik ki, akik a legtöbbször hivatkoznak rá. A magát nemzetinek nevező kormány hatalomra kerülése után milliárdokkal csökkentette az egyetemek éves állami finanszírozását (legjelentősebben talán épp az SZTE-ét) és most három hónapig megvonja az MTA dologi támogatását, hosszú távon tízmilliárdokat akar elvenni tőle. A demonstrációkon egyre több egyetemi polgár van jelen a főépületük előtti téren, a tér pedig nem az intézményé. A demonstrálók, köztük több kollégám, épp az intézmény, az oktatás, a kutatás, az ország és a nemzet érdekeiért állnak ki. Ott a helyük a főépület előtt.”

Ismert, Zakar Péter kifakadásában arról is beszélt, hogy „Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. (...) Azzal sem értünk egyet, hogy minden ellenzéki párt a főépületünk elé szervezi a tüntetéseket, pedig ehhez nem járulunk hozzá, a város jegyzője mégis hagyja.”