Ti vagytok Európa jövője! – Szegeden is születésnapját ünnepeli az Európai Unió

Az Európai Unió születésnapjának is tekinthető május 9-e, mert napra pontosan ekkor hangzott el 1950-ben Schuman-nyilatkozat, ami megalapozta a későbbi kontinentális integrációt. Európa-napot tartottak Szegeden.
Bod Péter

2022. május 09. 13:55

Ti vagytok Európa jövője! – Szegeden is születésnapját ünnepeli az Európai Unió

Egész napos programsorozattal várta az érdeklődőket az idén tizenötödik születésnapját ünneplő Europe Direct Szeged, az ország egyetlen ilyen jellegű irodája, amely egy egyetemi részeként működik – mondta el a Tanulmányi és Információs Központban (TIK) 10 órakor kezdődő eseményen Szekeres Ildikó, az iroda vezetője.

 

Szegeddel párhuzamosan az ország tizennégy városában rendeztek hétfőn Európa-napot.

 

Huszonnégy előadót kértek fel, 10-10 perces ismeretterjesztésre, amelynek célja Európa változatosságának és sokféleségének bemutatása volt.

 

Fotók: Iványi Aurél

 

Elsőként a szegedi közönséget felvételről köszöntötte Várhelyi Olivér, hazánk EU-biztosa, aki az unió szomszédságpolitikájáért és bővítéséért felelős. Beszélt egyebek mellett beszélt a Sopron mellett 1989-ben megtartott Páneurópai Piknikre, a hetven éve elhangzott Schuman-nyilatkozatról, és arról a tényről, hogy Magyarország 2004-ben lett az EU teljes jogú tagja.

 

Európa még ma sem egységes és nem teljes – utalt a biztos, a közösség előtt álló feladatokra, és ennek kapcsán azzal fordult a fiatalokhoz: 

 

Ti vagytok Európa jövője.

 

Lényegre törő rövidséggel beszélt az egykori francia külügyminiszter, Schuman 1950 május 9-én elhangzott nyilatkozatáról Ferwagner Péter Ákos, az SZTE BTK Történeti Intézetének docense.

Két világháború keserves tapasztalatai kellett ahhoz, hogy megszülessen a valódi európai integráció, aminek hátterében a tartós kontinentális béke megteremtésének szándéka állt.

 

 

Robert Schumann hetvenkét éve jelentette be, hogy alakítsák ki Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság részvételével a Szén- és Acél közösséget, ezzel is elejét véve a két ország ellenőrizhetetlen fegyverkezésének.

 

A kedvező visszhangra találó kezdeményezés jelenti mai napig az európai integráció alapját és egyben kiindulópontját – zárta a szavait Ferwagner Péter Ákos történész.