„Ti vagytok a legjobb közönség, ti vagytok a csoda!”

A borfesztiválhoz kapcsolódóan, a Szeged Napja Ünnepségsorozat részeként pénteken délután-este megkezdődtek a Dóm téren a nagykoncertek, amelyek menetrendjét alaposan átírta az időjárás. A bulit azonban nem tudta elrontani a kis eső.

2019. május 25. 13:20

„Ti vagytok a legjobb közönség, ti vagytok a csoda!”

A Belmondo délután ötre tervezett fellépését megzavarta a hirtelen jött zápor. A szervezők huszáros vágással úgy döntöttek, hogy nem hagyják veszni a zenekar fellépését, így este hétre színpadra szólították őket. A valamivel rövidített koncertprogramjukba így is sok minden belefért. A finálé nem is lehetett más, mint Szeged új dala, a Szeretem, ha szabad. Mint Czutor Zoltán, a zenekar vezetője elmondta: februárban kaptak a felkérést a dal megírására. Megfogalmazásában olyan művet kellett lerakni az asztalra, ami korosztályokat átívelően mindenkinek tetszik.

Szervezők, technikusok és a zenekarok folyamatosan versenyt futottak az idővel. A Belmondo esti fellépése miatt az egész program időben kicsit megcsúszott (az időjárás-jelentés alapján azt sem lehetett kizárni, hogy újabb zápor érkezik, nem jött), így a péntekre tervezett első fellépő, a 2001-ben Szegeden alapított Fool Moon is némileg megnyeste az előadandó dalainak számát.

Közben egyre emelkedett a hangulat és a nézőszám. Este hétkor a téren még csak kisebb csoportokban gyülekeztek az emberek, egy órával később – ahogyan az a színpadról a műsorvezető szájából is elhangzott – ki lehetett tenni a „Megtelt!” táblát. És ebben nem volt semmi túlzás. Saját becslés (bőven tévedhetek) alapján tízezernél több koncertlátogató szorongott már ekkor a „galaktika legszebb terén”.

Fotók: Szegedi Borfesztivál-Szeged Napja Ünnepségsorozat Facebook

Az eredeti menetrendhez képest csupán félórás csúszással (az előzmények ismeretében ez világcsúcs) csapott a húrok közé a Honeybeast, amely ezúttal a Szegedi Szimfonikus Zenekarral lépett fel. Semmi túlzás nem lehet abban a kijelentésben, hogy ennyi jó zenész talán még soha nem volt ezen a színpadon. A szimfonikusokat ezen az estén megszokott karmesterük, Gyüdi Sándor helyett a Honeybeast vezetője, Bencsik-Kovács Zoltán dirigálta.

A közel két órás műsor negyedénél már lehetett érezni, hogy kivételesen jó koncert a Honeybeast pénteki fellépése. Tarján Zsófi szinte eksztázisban énekelte végig a tucatnyi dalt, irigylésre méltó profizmussal lépett kapcsolatba a közönséggel, amely hálásan fogadta, hogy a zenekar bevonta a nagy-nagy játékba. „Ti vagytok a legjobb közönség, ti vagytok a csoda!” – ismételte el több alkalommal egy-egy rövid szünetben az énekesnő. Talán nem is túlzott olyan nagyon…

A fellépés végére nem is maradhatott más, mint a két legnagyobb sláger, az Így játszom és a Legnagyobb hős. Tarján Zsófi még a színpadról is leszaladt a finálé alatt.

Bánhatja, aki nem volt ott, mert ritka sikerült koncert volt a Honeybeasté pénteken. Bár ahogy körbenéztem: nem sokan maradtak otthon.

bp