„THANK YOU SZEGET”: a végére azért megtalálta egymást Afrojack és a szegedi közönség – SZIN-beszámoló, első nap

Kicsit kínos, de inkább kedves bakival zárta szegedi fellépését a világ egyik leghíresebb lemezlovasa, akire sokan voltak kíváncsiak, de Majkával szemben esélye sem volt. Kellemes tömegben ment a bulizás a SZIN első estéjén a Partfürdőn.

2019. augusztus 29. 21:02

Úgy kezdődött el az idei SZIN, ahogy szokott: szerdához képest viszonylag nagy tömeg jött össze a Partfürdőn, de az első pillanattól fogva érződött, hogy ez még igazából egy bemelegítő nap, sok bérletes csütörtökön még munkába ment, ezért aztán a nyári szünet utolsó napjait töltő tiniken és egyetemistákon kívül úgy igazán senki nem rakta bele magát a bulizásba.

Majka koncertjéről készült képeinket ide kattintva nézheti meg. (Fotó: Iványi Aurél)

Persze, ahogy arra számítani lehetett, Majka koncertjén már szó szerint rengetegen voltak. Az ország egyik legnépszerűbb előadója este fél kilenc és tíz között lépett fel, ez az időpont pedig még azoknak is belefért, akiknek korán haza kellett menniük. A koncert egyébként pontosan olyan volt, amint amire számítani lehetett: a vagány rapper és a TV2-es műsorvezető-celeb szerepei között még mindig magabiztosan egyensúlyozó Majkáról üvöltött, hogy imádja színpadot, jól érzi ott magát, és mindent belead, hogy a közönség is jól szórakozzon. A közönség pedig láthatóan jól is szórakozott: a YouTube-on tízmilliós nézettségeket produkáló daloknak legalább a refrénjeit a többség fejből tudta, sokan nem is szégyellték együtt énekelni a produkcióval. Majka koncertjein én egyébként mindig kellemesen csalódok: annál sokkal tisztességesebb produkciót rak le az asztalra, mint amire alapvetően számítana tőle az ember.

Utána az este húzóneve a holland származású Afrojack dj-fellépése volt, akinek produkcióját a szervezők úgy harangozták be, hogy a SZIN történetének leglátványosabb show-ját láthatja majd a közönség. Persze, az ilyesmiket eleve fenntartásokkal kell kezelni, de azért ez még úgy is viszonylagos túlzás volt, hogy ahhoz kétség sem férhet, hogy Afrojack műsora alatt tényleg nagyon szép vizuált toltak le azok, akiknek ez a dolga. Közben a holland sztárdídzsé lényegében egy best of 2010s megamixet játszott le a színpadon: az elmúlt évek összes nagy diszkóslágere elhangzott valamilyen formában, ez a valamilyen forma pedig leginkább az EDM-veretések közé beékelt kiállásokat jelentette, a dropok után ment tovább a vinnyogós, sújtós, széttekert csapatás, ahogy az a hozzá hasonló dj-k esetében lenni szokott.

Afrojack fellépéséről, valamint a hajnali bulikról készült galériánkat ide kattintva találja. (Fotó: Iványi Aurél. Fotógaléria: kmn)

Ami meglepő volt, hogy bár Afrojack és a mellette a pulton álló, mikrofonba üvöltöző, közönséget hergelő mc mindent elkövetett, hogy a frissen felújított Partfürdőn a jövő héten az összes munkát elölről kelljen kezdeni, a közönség viszonylag lassan akklimatizálódott. Legalább háromnegyed óra kellett hozzá, hogy a többség igazán átadja magát a bulizásnak, és feltett kézzel menjen a veretés. Na meg az, hogy az a holland sztár az újabb és kevésbé ismert zenéi helyett már az említett slágereket tolja szakmányban. Szerencsére a végére belejöttek az emberek a bulizásba és egészen jó hangulat alakult ki az utolsó fél órára a nagyszínpad előtt, ahol még a körülmények is ideálisak voltak a kényelmes szórakozáshoz: Majkához képest sokkal kevesebben voltak, aki akart, pár perc alatt simán leghátulról az első sorokba tudott kerülni, és én is tudtam úgy állni a tömeg közepén, hogy másfél méternél ne álljon közelebb hozzám senki. Ez alapján azt lehetne gondolni, hogy kevesen voltak, de ez mégsem igaz, inkább csak egy kicsit szellősebb tömeg jött össze, ami kifejezetten kellemes volt ebben a meleg nyári éjszakában.

A fellépés egy vicces bakival zárult: a látványos vetítések után az utolsó szám végén egy "THANK YOU SZEGET"-felirat íródott ki a ledfalra. Igen, így, D helyett T-vel, a magyar trikolor színeiben. Többen nevettek, volt, aki fújolt, de a lényegre valószínűleg egy mellettem álló lány tapintott rá, amikor csak annyit mondott, "a gesztust kell nézni, és legalább tudta, hogy nem Romániában van".

A hangulat megvolt. (Fotó: kmn)

Ahogy vége lett a bulinak a nagyszínpadon, rögtön kezdődött egy következő: az idei SZIN egyik újítása, hogy a nagyszínpad mellett jobb oldalon felhúztak egy félig szabadtéri kocsma, félig diszkó helyszínt, ahol Afrojack után egy dj szinte azonnal slágeres hiphopot, rnb-t és hasonló zenéket kezdett játszani, ezzel ott tartva egy csomó embert a színpad és az italpultok közelében. És akik maradtak, azok közül sokan jó sokáig nem is mentek sehova, még hajnal kettő után is bőven ment itt a buli. Az ötlet tehát remek, a kérdés csak az, hogy ez az elmúlt sok évben eddig miért nem jutott eszébe senkinek.

Mindeközben a SZIN többi részén is dübörgött az első este és éjszaka: ahogy az várható volt, nagy bulit csinált a Brains, és szép számú együtténeklős tömeget hozott össze Horváth Tamás is a Partfürdő másik oldalán, a Pepsi Nagyszínpadon. A Bomba Gold Stage-en a BSW nevű trap/rap csapat mutatta be, milyen ügyesen tudják követni a legidegesítőbb nemzetközi trendeket, a Royal Arénát pedig a Depresszió majd a Road töltötte meg bólogatni, ugrálni, valamint közhelyes, kínosan jellegtelen rockzenére vágyó emberekkel. A Fonó színpad felől egész éjszaka népzenét hallottam, de ahhoz most közelebb nem mentem, mint ahogy valamiképp a nagyobb sátrak (általában) EDM-veretése sem vonzott be engem ezen az estén.

Talán magával ragadott Partfürdő hangulata, úgyhogy egész éjszaka csak kóvályogtam a folyamatosan szembejövő számtalan ismerős, barát és a kisebb helyszínek között. És ez teljesen jól is volt így, a SZIN-nek szegediként ez az egyik varázsa, sőt, titka, hogy kiválóan érezheti magát úgy is az ember egészen hajnalig, hogy éjféltől kezdve a nagyobb zenei helyszínekre be sem teszi a lábát.

Ma este folytatjuk. Holnap pedig ugyanitt.

kmn