Tetőtől talpig megújul a Gedói óvoda 560 millió forintból

Szeged egyik legnagyobb óvodáját újítják föl, 200 gyerek jár ide.
Bod Péter

2021. november 10. 13:14

Tetőtől talpig megújul a Gedói
óvoda 560 millió forintból

Az Északi városrézben található Gedói óvoda a tizenkettedik hasonló intézmény, amit teljes egészében felújít az önkormányzat. A munkaterületet szerdán adták át, tavasz végére felújítják a város egyik legnagyobb óvodáját.

 

Az önkormányzat 2017-ben látott hozzá a szegedi óvodák felújításához, a Gedói a tizenkettedik a sorban – mondta el a szerdai munkaterület-átadáson Szabó Sándor országgyűlési képviselő.

 

A három épületrészből álló óvoda energetikailag is megújul: korszerű homlokzati hőszigetelést kap, kicserélik az ablakokat és ajtókat, átalakítják és modernizálják a belső gépészetét, ledes világítást és napelemeket szerelnek a tetejére, valamint megújul a szennyvíz- és a csapadékvíz-elvezető rendszer Új biciklitárolót kap az épület, amit akadálymentesítenek is.

 

 

Nem véletlenül fogalmazott úgy Szabó Sándor országgyűlési képviselő, hogy tetőtől talpig megújul az eredetileg 1980-ban, paneltechnológiával készült, sokáig csak „lila óvodának” nevezett Gedói.

 

Az óvoda energetikai fejlesztése illeszkedik a városi zöld programhoz, a helyi károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez – tette hozzá Szabó. A Gedói óvoda esetében a rendelkezésre álló 560 millió forintos keretből 390 milliót költenek energetikai korszerűsítésre, 170 milliót a családbarát fejlesztésekre.

 

Az önkormányzat célja a továbbiakban is a helyi intézmények korszerűsítése – erősítette meg a szándékot az országgyűlési képviselő. Mindezt nehezíti, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentek a város bevételei, és mellette kormányzati elvonások is sújtják Szegedet legalább több milliárdos nagyságrendben.

 

A tavasz végére elkészülő óvoda felújítását a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes Dél-Szig Kft. végzi, épp a nemrégiben 500 millió forintért felújított Gáspár Zoltán utcai orvosi–fogorvosi rendelő és védőnői szolgálatnak helyet adó ingatlan mellett.

 

Szegeden eddig 11 óvodát újított föl az önkormányzat. Ezekre a munkákra eddig 3,8 milliárd forintot költöttek, amiből 3 milliárd forint volt az uniós forrás. Ezt egészítette ki Szeged 800 millió forinttal.

Tovább olvasom