Tervezettnél nagyobb nyugdíjemelés jön novemberben, de ez még így is a várt infláció alatt maradhat éves szinten

Az év elején emeltek 5 százalékot, ezt követte egy 3,9 százalékos. A tervek szerint 1,8 százalékkal tolták volna meg a nyugdíjakat novemberben, de ehelyett 4,5 százalékot ad a kormány.
Cservenák Zoltán

2022. október 06. 01:21

Tervezettnél nagyobb nyugdíjemelés jön novemberben, de ez még így is a várt infláció alatt maradhat éves szinten

Reagálva az év végéig kialakuló 20 százalékos inflációra, a kormány 1,8 százalék helyett 4,5 százalékos nyugdíjemelést hajt végre novemberben – olvasható a szerda éjszaka kiadott Magyar Közlönyben. 

 

A 4,5 százalékos emelés januárig visszamenőleg jár, így a teljes idei nyugdíjemelés 13,4 százalékos lesz.  

 

A kormány a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján számolt, eszerint idén január és augusztus között az infláció 10,7 százalék volt, míg a nyugdíjas-infláció 10,6 százalék. Érdekesség, hogy a Magyar Nemzeti Bank szeptember végén közzétett jelentésében 13,5–14,5 százalék közé teszi az éves átlagos inflációs előrejelzését, magyarán 

 

a 13,4 százalék szinte biztosan alatta marad az idei pénzromlás mértékének. Ha ez megvalósul, akkor reálnyugdíj-csökkenés vár az idősekre idén.

 

Sőt, ha év végére összejön a szakértők által „várt” 20 százalékos pénzromlás, a jegybank előrejelzésénél is nagyobb lehet az infláció. Erre minden esély megvan, hiszen a Magyar Nemzeti Bank korábban 11 és 12,6 százalék közé lőtte be az éves átlagot, amitől biztos, hogy messze lesznek év végére.

 

Az éves infláció 20 százalékig futhat fel, az előrejelzést Virág Barnabás, az MNB elnökhelyettese is megerősítette. Idén eddig 8,9 százalékos volt a kétlépcsős nyugdíjemelés. 

 

A Nyugdíjas Parlament – az inflációkövetést figyelembe véve – 10 százalékos emelést várt volna a kormánytól. Ehelyett jött most a 4,5 százalék.

 

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy nyugdíjprémium jár a nyugdíjasoknak. A rendelet szerint ezt 3,5 százalékot meghaladó GDP-növekedés esetén adhatja a kormány. Mivel az idei GDP 4 százalék lehet, 10 ezer forintos prémiumot adnak a nyugdíjasoknak