Tervek a vonal alatt és felett Algyőn

A településen néhány éve még a költségvetés tervezése előtt igyekeznek egy prioritási sorrendet felállítani: a legfontosabb fejlesztések kerülnek a lista tetejére, a halaszthatók az aljára. 2022-ben a legfontosabb a bölcsődeépítés befejezése, de intézményi fejlesztések, közlekedésbiztonsági beruházások és a Tisza-part további szépítése is helyet kaptak tervek között.
Szeged.hu

2022. január 02. 17:19

Tervek a vonal alatt és felett Algyőn

– Ez egy kiváló mankó, mert amikor februárban a költségvetésről kell majd döntenünk, már megtárgyalt és elfogadott koncepció mentén tudunk haladni. Az már látszik, a feltételek nem a legjobbak, a tavalyi 1,3 milliárdról 750 millió forintra csökkent az iparűzésiadó-bevételük, ez a 550 milliós mínusz alapvetően befolyásolja a terveinket – mondta Molnár Áron polgármester. – Amit mindenképpen be kell jövőre fejeznünk, az az épülőfélben lévő bölcsőde. Erre két pályázaton is nyertünk pénzt, a 150 milliós önrészünk pedig egy számlán rendelkezésre áll.

 

Sok kisebb, de fontos beruházás is a képzeletbeli vonal fölé került, ilyen az önkormányzati intézmények felújítása, a Tisza-part további fejlesztése és 17 millió forintot szánnak a település teljes csapadékvízelvezető hálózatának megtervezésére és engedélyeztetésére.

 

Az elmúlt években nagyon megnőtt a gépjárműforgalom a településen, ezért fontos feladat lett a közlekedésbiztonság fejlesztése is: új közlekedési táblákra, zebrák és útburkolati jelek felfestésére is szánnak két és félmillió forintot.

 

– Két nyertes pályázatunk segítségével jövőre befejezhetjük a Szent Anna kikötő fejlesztését, és a Kuktor köz aszfaltos része is megújulhat több mint 30 millió forintból.

 

Három témakörben is lehet pályázni a TOP Plusz programban január közepéig.

  • Az élhető település kategóriában 200 milliós pályázatot szeretne benyújtani az önkormányzat a csapadékvízelvezető rendszer felújítására, de három körforgalom is épülhet amennyiben nyernek, valamint parkolóépítésre és közvilágítás fejlesztésre is pályáznak.
  • Az önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére kapcsán szeretnék korszerűsíteni a faluház fűtését-hűtését, kicserélni a nyílászárókat és az épület tetején lévő napelemeket is bővítenék, ha sikeresen pályáznak.
  • Ugyancsak a TOP Plusz segítségével szeretnék az óvoda tetőszerkezetét felújítani, az épület gépészeti és villamoshálózatát korszerűsíteni, ezért a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztésére is pályáznak.

 

– Siker esetén akár 700-750 millió forintnyi fejlesztéssel is gyarapodhat Algyő – mondta Molnár Áron polgármester.

 

Nyitóképünk a Bóbita Bölcsőde látványterve. Algyő Facebook-oldaláról vettük át.