Területeket bukhattak az ukránok Donyeckben, 1000 tankot veszthettek eddig az oroszok, akik már a 2013-ban kivont T62-eseket is bevetik

Az ukrán erők a háború 92. napján elismerték, hogy az oroszok elfoglaltak egy körzetet Bahmut városától 16 kilométeren belül. Eközben úgy tűnik tankhiányban szenvednek az oroszok, előkapták az 1975-ig gyártott T62-eseket. Kérdés, mire mennek a már legalább 50 éves technológiával.
Cservenák Zoltán

2022. május 26. 23:42

Területeket bukhattak az ukránok Donyeckben, 1000 tankot veszthettek eddig az oroszok, akik már a 2013-ban kivont T62-eseket is bevetik

Az ukránok a szokásos napi hadi jelentésükben elismerték, hogy Pokrovszkij és Klinove irányába haladó oroszok sikereket érnek el a fronton, és elfoglalták Midna Ruda nevű falut. Midna Ruda mintegy 16 kilométerre délkeletre található Bahmuttól, amit erősebben lőttek az oroszok a múlt héten. Bahmut a frontvonalon lévő ukrán egységek kulcsfontosságú utánpótlási útvonalán van, amit el akar vágni az újabb orosz előrenyomulás.

 

Donyeck irányában az oroszok ágyúzzák az ukrán csapatokat, és légierővel is támadják őket. Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy a nyugat felé, a donyecki régió határa felé irányuló orosz támadásokat visszaverték. A közlemény szerint az oroszok folytatták az ukrán csapatok bombázását Lyman városától délre, aminek nagy része kedden orosz kézre került.

 

Az ukránok szerint továbbra is meghiúsulnak az oroszok azon törekvései, hogy észak felől előrenyomuljanak Donyeckbe. A térség frontvonalai alig változtak az elmúlt hetekben. A vezérkar közölte, hogy a tüzérség támogatásával az ellenség Bohorodicsne falu irányába hajtott végre offenzívát, nem járt sikerrel, és visszavonult korábbi állásaiba.

 

A luhanszki front

 

Így látja a harci helyzetet a Nemzetközi Háborúkutató Intézet

 

  • Az orosz erők sikertelenül kíséreltek meg előrenyomulni Izyumtól délkeletre, a Harkov-Donyec megye határ közelében.
  • Az orosz erők folyamatosan előrenyomultak Szeverodonyeck környékén, és valószínűleg az elkövetkező napokban igyekeznek teljesen bekeríteni a Szeverodonyeck-Lizicsanszk területet.
  • Az orosz erők továbbra is kitartóan törtek előre Popasnajától délre és nyugatra Bahmut felé, de az orosz előrenyomulás üteme valószínűleg lelassul, ahogy közeledik a városhoz.
  • Az orosz erők a déli tengely megszállt területein állítólag egy „harmadik védelmi vonalat” készítenek elő, hogy megszilárdítsák a hosszú távú ellenőrzést a térség felett, és felkészüljenek a valószínű jövőbeni ukrán ellentámadások visszaverésére.

 

Már szovjetkori T62-eseket is bevetnek az oroszok

 

Keletebbre, Szeverodonyeck környékén az orosz erők részsikert értek el a szárazföldi előretörésben. Délen, Zaporizzsja régióban lévő orosz egységeket szovjet kori, 2013-ban hadrendből kivont T62-es harckocsikkal erősítik meg, amiket úgy tűnik, kihoztak a raktárból.

 

Amerikai tarackokat használnak az ukránok

 

Az ukrán hadsereg külön videót közölt az amerikai M777 tarackokat működtető katonáktól. A tarack hatótávolsága 20 és 40 kilométer közötti, típusától függően. Pontosságát és hatótávolságát dicsérik az ukránok. Azt közölték:

 

„Az ellenség minden nap és minden órában érzi tüzérségünk hatékonyságát. Minden lehetségeset és lehetetlent megteszünk, hogy elnyomjuk és megsemmisítsük az ellenséget, és lehetőséget adjunk gyalogságunknak az ellentámadásra, hogy felszabadítsuk területeinket”.

 

Így áll a harci helyzet Ukrajnában

 

Eddig 1000 harckocsit veszthettek az oroszok

 

Az orosz erők „közel 1000 harckocsit” és „jóval több mint 350 tüzérségi eszközt”, valamint „csaknem három tucat merevszárnyú vadászbombázó repülőgépet és több mint 50 helikoptert” veszítettek el az Ukrajnában – mondta egy amerikai a védelmi tiszt csütörtökön amerikai újságíróknak.

 

Putyin továbbra is blokád alatt tartja az ukrán gabonaszállítást a Fekete-tengeren, az orosz embargó feloldását kéri

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön telefonbeszélgetésen megvitatták az ukrajnai helyzetet és a globális élelmezésbiztonság kérdését – derül ki a két kormány közleményéből. A két vezető közötti megbeszélés az ukrajnai helyzetre, valamint „a folyamatban lévő élelmiszerválságra és annak a világ legszegényebb országaira gyakorolt ​​súlyos következményeire irányuló közös megoldásra irányuló erőfeszítésekre összpontosított”.

 

Vlagyimir Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy Moszkva kész jelentős mértékben hozzájárulni az élelmiszerválság elkerüléséhez gabona- és műtrágyaexporttal, ha a Nyugat feloldja a korlátozásokat Oroszországgal szemben.

 

 

(Fotó: Reuters/Alexander Ermochenko)