Terrorista szervezettnek nyilvánították az Azov-ezredet az oroszok, ez nem sok jót ígér az ukrán Azov-katonáknak

Hetek óta ki akarják végezni az Azov-ezred katoniáit a szakadár oroszok. Isztambulban kiköthet az első ukrán gabonaszállítmány.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 02. 23:02

Terrorista szervezettnek nyilvánították az Azov-ezredet az oroszok, ez nem sok jót ígér az ukrán Azov-katonáknak

Az orosz legfelsőbb bíróság „terrorista” szervezetté minősítette az Azov-ezredet – az egykori önkéntes zászlóaljat, ami az ukrán hadseregbe tartozott –, így az ezred katonáit hosszú börtönbüntetésre ítélhetik.

 

Az orosz-amerikai diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethet, ha az Egyesült Államok terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot – jelentett ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, Moszkvában. A szóvivő naivnak nevezte az amerikai politikusokat, ha azt hiszik, saját jogszabályaiknak a „nemzetközi joggal ellentétes alkalmazásával” rákényszeríthetik Oroszországot arra, hogy az Egyesült Államok által kitalált szabályokon alapuló világrend szerint éljen. Minden hatás ellenhatást vált ki. Egy ilyen lépés logikus következménye lehet a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is. Ezen túl Washington azt is kockáztatja, hogy átlépi a pontot, ahonnan nincs visszaút – mondta Zaharova, majd úgy fogalmazott:
 

„Ezzel Washingtonnak tisztában kell lennie. Mi készen állunk a helyzet bármilyen alakulására, és ha Washington úgy dönt, hogy teljesen leállítja a Moszkvával való együttműködést, mi túléljük”.

 

Az amerikaiakra kennék a civilek meggyilkolását az oroszok

Vizsgálják az amerikai hírszerzés szerepét az ukrajnai háborúban, miután Oroszország megvádolta a Fehér Házat, hogy Kijev által nagy hatótávolságú rakétacsapásokhoz használt célzott információkat szolgáltatott. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy Washington „közvetlenül részt vett” a háborúban, és olyan hírszerzési információkat adott át, amik „polgári lakosság tömeges halálához” vezettek. Az Egyesült Államok volt a felelős Kijev rakétatámadásaiért a Donbász keleti részén és más régiókban lakott területek ellen.

 

Lőszerraktárakat bombáztak az oroszok

Halálos csapásokat mértek az ukrán erőkre Ukrajna déli területein, Mikolajiv és Kelet-Harkiv régiójában – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. Hozzátették: hét lőszerraktárt semmisítettek meg az ország keleti és déli részén, köztük Zaporizzsja régióban.

 

Még több amerikai fegyvert visznek

Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy az Oroszország ellen harcoló ukrajnai erők új fegyvereket adnak, beleértve az egyre fontosabb rakétavetőkhöz és tüzérségi fegyverekhez való lőszert is. Az 550 millió dolláros csomag több lőszert tartalmaz a nagy mobilitású fejlett rakétarendszerekhez, a HIMARS-okhoz – mondta John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságíróknak.

 

Hat HIMARS-ot kilőttek az oroszok?

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy Oroszország 6 amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert semmisített meg eddig.

 

Az oroszok szerint a nyugati fegyverek ellenőrizetlen Ukrajnába szállítása komolyan veszélyezteti a régió biztonságát. Az orosz csapatoknak az ukrán fegyveres erők katonai létesítményei elleni csapásai következtében 33 amerikai M777-es tarack és öt Harpoon hajóelhárító rendszer rakétaindítója semmisült meg. Továbbá a HIMARS rakétasorozatvető rendszer hat indítóállványa és több mint kétszáz rakétája – tette hozzá Szergej Sojgu. Az orosz védelmi miniszter azt is mondta, az elmúlt két hét során az ukrán csapatok 396 Javelin- és NLAW-páncéltörő rakétarendszert, valamint 125 Stinger hordozható légvédelmi rakétarendszert veszítettek.

 

Kimenekítés közben lőhettek le civileket

Az ukrán hadsereg jelentése szerint három ember meghalt, miközben egy kisbuszból civileket evakuáltak Herszon közelében. Az ukránok déli hadműveleti parancsnokságának jelentése szerint három ember halt meg a busz elleni támadásban Dovhove közelében.

 

Kedd este köt ki az első ukrán gabonaszállítmány

Törökország isztambuli Közös Koordinációs Központjának (JCC) képviselője elmondta, hogy az első ukrán gabonát a világpiacokra szállító hajó várhatóan kedd este horgonyoz le Isztambulban. A JCC-ben tartott eligazításon Özcan Altunbulak tábornok elmondta, hogy a hajó útja a tervek szerint halad. Egy másik tisztviselő azt mondta: ha minden a tervek szerint halad, akkor naponta egy hajónyi gabonát exportálhat Ukrajna.

 

Több száz hazaárulási ügy lehet az ukránok szerint

Az ukrán állambiztonsági szolgálat 752 hazaárulási ügyben folytat vizsgálatot. Az ügynökség szerint a legtöbb esetet Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon környékén dokumentálták.

 

Egy félreértés is kirobbanthatja az atomháborút

António Guterres, az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy egy félreértés nukleáris pusztítást idézhet elő, miközben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel „veszélyes nukleáris retorikájával és magatartásával”.

 

Vlagyimir Putyin mindenesetre hétfőn úgy fogalmazott: „Senki sem nyerhet meg egy atomháborút”. Az orosz elnök szavai megnyugtatóbbak annál, mint amit a háború kitörésekor mondott, amikor soha nem látott mértékű csapással fenyegette meg azokat az országokat, amik Ukrajna mellett belépnek a konfliktusba.