Teret veszített a Fidesz a megyében, nemcsak Szegeden és Vásárhelyen

A Fidesz nem kizárólag a Szegedért és a Hódmezővásárhelyért folytatott csatát vesztette el a vasárnapi önkormányzati választásokon, bár a legfájóbbak bizonyára ezek lehettek. E mellett az öt évvel korábbihoz képest visszaszorult a megye városaiban és nagyközségeiben. A kevés kivételek közé tartozik Makó és Mórahalom, ahol még kicsit erősíteni is tudott a kormánypárt.

2019. október 18. 11:07

Teret veszített a Fidesz a megyében, nemcsak Szegeden és Vásárhelyen

Csongrád megyében Szeged mellett a legnagyobb várakozás a hódmezővásárhelyi választásokat kísérte. Az esemény fontosságát jelezte, hogy a város azóta, hogy időközi választáson – 2018 februárjában – Márki-Zay Péter lett a polgármester, folyamatosan szerepel az országos hírekben.

Az előző közel másfél évben hálatlan szerep jutott Márki-Zaynak, akinek a tizenöt fős közgyűlésben tíz fideszessel kellett megütköznie. Az akkor frissen megválasztott városvezető hiába kezdeményezte a közgyűlés feloszlatását, és vele új választások kiírását, ezt a kétharmados többségében lévő Fidesz megakadályozta. Nem hivatalos információk már akkor arról tudósítottak, hogy a kormánypárt attól tartott, hogy elveszheti a többségét a vásárhelyi közgyűlésben.

Mindez most következett be, nem is akárhogyan. Míg 2014-ben valamennyi – tíz – egyéni választókerületet megnyerte a Fidesz–KDNP, addig most vasárnap csak egyet, míg a fennmaradó kilencben a Mindenki Magyarországa – Tiszta Vásárhelyét Egyesület jelöltje győzött. (A kormánypárt helyi népszerűtlenségét mutathatja, hogy embereit nem a Fidesz–KDNP, hanem a Szeretem Vásárhelyt Egyesület–Fidesz–KDNP jelöltjeiként indította.)

Márki-Zay Péter kényelmes többsége (kétharmados) mellett irányíthatja a város, amelyben rövid időn belől kétszer egymást után vesztett komoly ütközetet Lázár János. Így egyre inkább megkérdőjeleződik, hogy hátország-e neki még Hódmezővásárhely.

Tartani, sőt erősíteni tudta pozícióját a Fidesz (és vele Lázár János) Makón, ahol újraválasztották Farkas Éva Erzsébet polgármestert, és a 2014-es eredménnyel szemben most eggyel több (7) egyéni választókerületben győzött a kormánypárt, így a testületben háromnegyedes többségre (!) tett szert.

Hihetetlenül nagyot fordult a világ Szentesen, és nem a Fidesz javára. Nem kizárólag a Szirbik Imre (MSZP–DK–Együtt-PM) nyugalomba vonulása utáni helyzetet tudta kezeli az ellenzék azzal, hogy a városvezetői posztra a korábbi polgármester által javasolt Szabó Zoltán Ferencet választották, hanem utcahosszal megnyerték a képviselői helyekért folytatott versenyt is. Mind a tíz egyéni választókerületben diadalt aratott az ellenzék új politikai formációja Jövőnk Szentes Egyesület. Ez azért is figyelemre méltó, mert 2014-ben nyolc egyéniben a Fidesz–KDNP jelöltje győzött. Három főre apadt le a tizenegy fős testületben a kormánypárti képviselők száma, akik érdemben így semmit nem tudnak befolyásolni.

Sándorfalván újrázott a polgármesteri székben Gajdosné Pataki Zsuzsanna független jelölt, és vele együtt dolgozó képviselő-testület erőviszonyaiban nem történt változás. Most, éppen úgy, mint 2014-ben nyolc független és egy fideszes képviselő került be a helyi döntéshozók közé.

Algyőn kikoptak a testületből (korábban ketten voltak) a fideszesek, ahol a polgármesterként újrázott a független Molnár Áron, akinek nyolc független képviselővel kell együtt dolgoznia. Csongrádot ismét Bedő Tamás vezeti, és a tizenkét fős testületbe négy kormánypárti verekedte be magát. A tizenkét fős testületben négy kormánypárti városi politikus található, akikre ezért ellenzéki szerep vár az elkövetkező öt évben.

Kistelek is a Fidesz veszteséglistáját gyarapítja, mert hiába nyert újból a kormánypárti Nagy Sándor polgármesterként, a kilenctagú testületben vele együtt csupán három fideszes található, ami nem ígér könnyű éveket a városvezetőnek.

Mórahalmot tartja Nógrádi Zoltán, és mögötte a helyi politikai hátország sem rendült meg, a Fidesz itt többséget szerzett a képviselő-testületben. Mindszenten szorosan alakult a verseny. Újraválasztották polgármesternek Zsótér Károly Sándort, de a testületben – ha minimálisan is –, de kisebbségbe került. A megye legkisebb lélekszámú városában, Csanádpalotán Nyergesné Kovács Erzsébet polgármestert Debreczeni István (független) váltja, a hattagú testületben az egyetlen kormánypárti képviselőn kívül kizárólag függetlenek kerültek be.

B. P.

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind