Tényleg ő végzett a szegedi Z. Nagy családdal? A hírhedt sorozatgyilkos Magda Marinkóról bármi elképzelhető, de az ellenkezője is: Bátyi Zoltán a Szeged Podcast huszonkilencedik adásában

Heti podcast-sorozatunkban ezúttal bűnügyi történelemórára mentünk, hogy megismerjük az igazi Magda Marinko-sztorit.

2021. február 20. 08:27

Tényleg ő végzett a szegedi Z. Nagy családdal? A hírhedt sorozatgyilkos Magda Marinkóról bármi elképzelhető, de az ellenkezője is: Bátyi Zoltán a Szeged Podcast huszonkilencedik adásában

Rács mögött marad Magda Marinko – jelent meg a hír csütörtökön, merthogy nem engedélyezte a most 58. évében járó szerb férfi feltételes szabadságra bocsátását csütörtöki végzésével a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája.

A sorozatgyilkos Magda Marinko neve túlzás nélkül legendás Szegeden, sőt, talán egész Magyarországon. A kilencvenes évek elején alig egy év alatt több gyilkosságot is elkövetett Dél-Magyarországon, valamint a Vajdaságban. A leghíresebb esetet, a szegedi Z. Nagy cukrászcsalád lemészárlását viszont egészen mostanáig nem sikerült rábizonyítani, ennek elkövetését ő is mindig következetesen tagadta, míg több másik brutális emberölést elismert. 

Magda Marinkóról a kilencvenes évek közepén legendák, hihető és szinte hihetetlen történetek terjedtek Szegeden: hogy egy idegenlégióban edzett könyörtelen gyilkológép, aki puszta kézzel is legalább féltucat módon képes végezni bárkivel, aki az útjába kerül, aki a legjobb lövő volt a Jugoszláv Néphadseregben, akitől elfogása után még a saját fogvatartói, a Csillagbörtön őrei is rettegtek, mert tudták, csak azért nem szökik meg akkor, amikor akar, mert menekülnie kellene a maffia és a megbízói elől, hiszen tulajdonképpen ő egy érzelmek nélküli bérgyilkos. És aki úgy egyébként 93-ban Makkosházon élt egy panel lakásban albérletben, és még a rendőrség különleges egysége is rossz címre ment, amikor először el akarták kapni.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 029 · 2021.02.19.

 

  • De hogy mindebből mennyi az igazság?
  • Egyáltalán kicsoda valójában Magda Marinko?
  • Hogyan került Magyarországra, mennyit élt Szegeden és mit csinált itt ez idő alatt?
  • Hogyan történtek az általa is beismert gyilkosságok, és van-e, lehet-e bármi köze a szegedi Z. Nagy család megöléséhez?
  • Miért nem működik együtt a hatóságokkal, amikor a feltételes szabadlábra helyezéséről van szó?
  • Egyáltalán kerülhet-e ő még valaha a rácsokon kívülre?

Mindezekről, és még ennél sokkal többről beszélgettünk az adásban Bátyi Zoltán író, újságíróval, a Szegedi Ítélőtábla korábbi sajtótitkárával, aki hosszas kutatás után 2013-ban könyvet írt Magda Marinkóról, és aki kétség kívül azok között van, akik a legjobban ismerik ennek a rejtélyes, hírhedt férinak a történetét.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind