Teltházas koncertek, bensőséges pillanatok a Wagner Udvarban

A Szegedért Alapítvány hagyományos programsorozataként szobrok és zenészek költöztek a Wagner Udvar árnyas fái alá ezen a nyáron.
Szeged.hu

2022. augusztus 23. 16:52

Teltházas koncertek, bensőséges
pillanatok a Wagner Udvarban

A harmincéves Szög-Art Művészeti Egyesület Térszögek című kiállítása nyitotta sort. A hangulatos belvárosi udvar méltó helyszínt adott tizenegy szegedi képzőművész huszonkét alkotásának. A tárlat megnyitóján Wehner Tibor művészettörténész így fogalmazott:

 

„a sablonok, a megszokott megoldások elvetése ugyanúgy jellemző, mint a szélsőségek kerülése. És minden mű szilárd, maradandó anyagba foglalt, az állandóságot manifesztáló, az idő múlásával dacoló, modern szemléletű kompozíció.”

 

A szegedi szobrászok műveit két hónap alatt több ezren tekintették meg, turisták és szegediek egyaránt. A kiállítás vendégkönyvében közel 100 bejegyzés olvasható. Szinte mindenki kiemelte, hogy a szobrok és a mediterrán hangulatú udvar harmóniája különleges élményt jelentett.

 

A Wagner Udvar miliője inspirálta a szervezőket, amikor a képzőművészet mellé a zenét is vendégségbe hívták.

 

  • A koncertek sorát az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar együttese nyitotta. Ők az ütőhangszerek világába kalauzolták a közönséget, elsősorban gyereket. A bátrabbak a hangszereket kézbe is vehették és megszólaltathatták a koncert végén. Ez még különlegesebbé tette számukra a koncertélményt.
  • Az idén harmincéves Kosztándi Vonósnégyes ismert művekkel, többek között a bécsi klasszikusok, Haydn, Mozart és Beethoven darabjaival varázsolta el a közönséget. Szilágyi Annamária színművésznő pedig versekkel és prózai részletekkel színesítette a zenei élményt.
  • A Szegedért Alapítvány programsorozatát az SZTE Bartók Béla Művészeti Karon oktató Bozóki Andrea és Pavlovits Dávid tanítványai – Krizsány Csenge, Horváth Bálint, Kollár Martin gitárkoncertje zárta a Wagner Udvarban. A közönség lelkesen fogadta a zenei pályájuk elején járó fiatal művészek műsorát, vélhetőleg gyakran látjuk még őket Szeged koncertszínpadain.

 

A Szegedért Alapítvány Wagner Udvarban megrendezett programjait ebben az évben is díjmentesen látogathatta bárki, a szoborkiállítás és a koncertek ezúttal is kedvelt és kihagyhatatlan részévé váltak Szeged nyüzsgő nyári kulturális életének.