Teljesen megújult épületbe térhettek vissza a Cső utcai ovisok

Hétfő reggeltől fogadják a gyerekeket az elmúlt hónapokban megszépült, korszerűsített Cső utcai óvodában. Az intézmény rekonstrukciója része annak az intézményfelújítási programnak, melynek keretében többek között iskolák, óvodák és bölcsődék épületeit teszi korszerűbbé és élhetőbbé a szegedi önkormányzat.

2020. június 22. 13:01

Eddig 7 óvoda újult meg 2017 óta Szegeden közös önkormányzati és uniós forrásból, és ez a program folytatódni fog – mondta Botka László polgármester abból az alkalomból, hogy befejeződött a Cső utcai ovi épületének rekonstrukciója. 

A bejáráson a polgármester azt is elmondta, hogy összesen 510 millió forintot fordítottak a 41 éves épület felújítására, amiből 230 millió forintot az Európai Unió támogatásából, 280 milliót pedig önkormányzati forrásból fedeztek.

A Cső utcai intézmény 1979-ben épült panelből, házgyári technológiával: három épületrészből, nyolc csoportszobából és az ezekhez tartozó kiszolgálóhelyiségekből áll.

A mostani rekonstrukció folyamán lényegében csak a falak szerkezete maradt érintetlen, hiszen amellett, hogy új nyílászárókat és hőszigetelést kapott az épület, korszerűsítették a vizesblokkokat, a konyhát, kifestették a csoportszobákat, illetve a padló teljesen új burkolatot kapott.

Jól néz ki a felújított óvoda. A fenti képre kattintva ön is végigjárhatja az intézményt (fotók: Iványi Aurél)

Az udvaron két ivókutat helyeztek el, illetve a térburkolatot is teljesen megújították. Fontos változás, hogy a fűtésrendszer korszerűsítésével jóval olcsóbb lesz az épület fűtése, ugyanakkor a régi lámpatesteket energiatakarékos világítástechnikára cserélték.

Vörös Lászlóné Ildikó a Szegedi ÓVI Cső utcai tagintézményének vezetője elmondta, hogy az ide járó mintegy 200 gyerekek új bútorokat kapott, és az óvoda alapítványának anyagi segítségével új szőnyegek kerültek a csoportszobákba. Az ablakokra új függönyök kerültek, és az önkormányzat támogatásának köszönhetően 32 darab, egyenként hatszemélyes öltözőfal is segíti a kicsik foglalkozásait. 

Most még félgőzzel üzemel az intézmény, de szeptembertől közel 200 gyerek zsibongása tölti majd be a megújult épületet. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Dél-Konstrukt Zrt. végezte.

Sz. Gy.