Teljesen megújult a szegedi Sóház: műemléket mentett és munkahelyeket teremtett a Regio Játék

Szeged egyik legrégebbi, ikonikus épületét a Tisza-parti Sóházat közel két év alatt újította fel a Regio Játékkereskedelmi Kft. A helyi védettség alatt álló 136 éves épületegyüttest egy új szárnnyal is bővítették: a játékbolt mellett itt működik majd a társaság dél-magyarországi raktár áruelosztó-központja, IT-részlege, irodái és játéktervező részlege is. A bővítéssel húsz új munkahelyet is teremtettek Szegeden.
Rafai Gábor

2022. szeptember 16. 13:34

Teljesen megújult a szegedi Sóház: műemléket mentett és munkahelyeket teremtett a
Regio Játék

A Regio Játék 2014 májusában nyitotta meg a Sóházban a játékáruházát. Itt korábban is játék-, illetve évtizedekkel ezelőtt diszkontáruház működött. Mivel a főépülethez épített kiszolgálóhelyiségek nagy része elavult műszaki állapota miatt üresen állt, a cég – a műemléki jelleg megtartása mellett – a Sóház felújításáról döntött.

 

– A felújítás során mindvégig szem előtt tartottuk a műemléki jelleg megtartását, valamint a fenntarthatóságot. Utóbbi jegyében olyan korszerű és környezetbarát megoldásokat alkalmaztunk, mint például a tetőre szerelt napelemrendszer, vagy a geotermikus energiával fűtés és hűtés, valamint épületfelügyeleti rendszer. A fejlesztéseknek köszönhetően az épületnek gyakorlatilag nincs károsanyag-kibocsájtása 

 

– mondta el a megnyitón Gyaraki József ügyvezető. A szegedi Tér és Forma Építész Iroda tervei alapján 2020 novemberében kezdődött el a felújítás és az épületegyüttes bővítése.

 

A munkálatok során a főépület homlokzatait meghagyták, a melléképítményeket pedig visszabontották, a helyükön zöldterületeket, játszóteret, valamint fákkal szegélyezett parkolókat alakítottak ki, szem előtt tartva az épület műemlék jellegét.

 

A Sóházhoz utólag hozzáépített toldalékok helyére egy modern, de burkolati jellegében illeszkedő négyszintes irodaház is felépült. Ez átmenetet képez a mellette levő épület felé, azért, hogy ne legyen akkora kontraszt egy régi, műemlék raktárépület és modern társa között.

 

A játékáruházat akadálymentesítették a Maros utcai udvar felől. Szintén az udvar felől töltik fel áruval a Printker- és a Regio-áruházakat. A felújítás és bővítés után az udvar a Felső Tisza-part felől is megnyílt. A felújítás eredményeként egy modern, a vásárlókat magas szinten kiszolgáló épületegyüttes jött létre.

 

A megújuló épület homlokzatán a Szeged történetében kiemelkedő fontosságú só is megjelenik: A só című magyar népmese jeleneteit festették fel az ablaküvegekre.

 

A Regio Játékkereskedelmi társaságot 1990-ben családi vállalkozásként alapította Gyaraki József, aki jelenleg is a cég ügyvezetője. A teljesen magyar tulajdonban álló játékforgalmazó országszerte 43 bolttal rendelkezik, 550 embert foglalkoztat, közülük Szegeden tizenötöt, és csaknem 25 százalékos a részesedése a hagyományos magyar játékpiacon.

 

A társaság ügyvezetője beszélt arról is, hogy a nagyszabású rekonstrukció több mint egymilliárd fontba került, amit döntően saját erőből finanszíroztak. Nemcsak az épület bővült, hanem a munkahelyek száma is megszaporodott. Eddig hat új munkatársat vettek fel, de hamarosan ismét toborzásba kezdenek, az idén összesen húsz fővel szeretnék növelni a létszámot.