Teljes üzemre kapcsol hétfőtől a Somogyi-könyvtár

A Somogyi-könyvtár olvasói számára is véget ér a kulturális böjt, amit az energiaválság kényszerített a szegedi kulturális intézményekre. Hétfőn újra kinyit a bibliotéka, pontosabban teljes üzemre kapcsol, hiszen az elmúlt két hónapban három fiókkönyvtárban és a Nagyállomáson is várták ideiglenes könyvtárpontokon az olvasókat.
Rafai Gábor

2023. február 28. 17:00

Teljes üzemre
kapcsol hétfőtől a Somogyi-könyvtár

Utoljára tavaly december 17-én lehetett könyvet kölcsönözni a Dóm téri központi épületben és a tizenhárom fiókkönyvtár közül tíz szintén több mint hetven napig zárva tartott.

 

Szombaton még mindhárom – az Északvárosi, az Odesszai és a Rókusi – nyitva tartó fiókkönyvtárakban, valamint a Nagyállomáson lévő ideiglenes könyvtárponton is várják az olvasókat, vasárnap pedig visszaköltöznek állandó helyükre a könyvek és a könyvtárosok, hogy hétfőtől a megszokott rendben kinyithasson a Dóm téri intézmény és mind a tizenhárom fiókkönyvtár.

 

Hatezer kötetet kell visszaszállítani a Dóm térre

 

– Több ezer könyvet, dokumentumot kell ismét megmozgatnunk, hogy ideiglenes helyéről visszaszállítsuk az eredetire, hogy mindenütt rendben megindulhasson a kölcsönzés. Ez komoly logisztikai kihívás is, ez az oka annak, hogy csak hétfőtől nyitunk, de cserébe szombaton még az ideiglenes helyszíneken várjuk az olvasókat – mondta Sikaláné Sánta Ildikó.

 

Az igazgatónőtől megtudtuk, az elmúlt két hónapban érkezett új könyvekkel együtt közel hatezer kötetet szállítottak ki külső helyszínekre, most ezeket kell visszavinni sok száz folyóirattal, napilappal együtt a központba.

 

A december 19-i zárás óta az ideiglenes könyvtárpontokon és a könyvautomatából 2367 olvasó 15 ezer 749 könyvet kölcsönzött ki, azaz átlag, alkalmanként hat kötetet. 

 

Két hónapig csúcsra járt a Dóm téri épület előtt lévő könyvkiadó automata is.

 

– Volt olyan nap, hogy nem tudtunk újabb könyveket betenni, mert minden rekesz foglalt volt. Akkor álltunk át a heti egyszeri feltöltésről a heti kettőre – mondta az igazgatónő.

 

Azt is megtudtuk, két hónap alatt a könyvtárosok 372 foglalkozást tartottak több mint harminc helyszínen – iskolákban, óvodákban, kollégiumokban és idős otthonokban –, amelyeken 9328-an vettek részt.

 

Hétfőtől a ruhatárban is visszaveszik a könyveket

 

A bezárt épületekben sem szünetelt teljesen a munka az elmúlt időben: a Dóm téri épületben és két fiókkönyvtárban – a petőfitelepiben és szőregiben – a hagyományos, energiafaló izzókat korszerű LED-világításara cserélték. 

 

A vármegyei hálózatban pedig négy helyen elvégezték az állományellenőrzést, azaz a könyvek leltározását és harminckilenc kistelepülésre is folyamatosan kiszállították az érkező új könyveket.

 

– Nagy rohamra számítunk hétfőtől, mert a megszokottnál jóval több könyv van most kint az olvasóinknál, mivel a decemberi zárás előtt akár húsz kötet is ki lehetett kölcsönözni. A csonka hónapban így 36 ezer kötet vittek haza, míg előtte a teljes novemberi hónapban 24 ezret. Ezért hétfőtől megerősítjük a könyvek visszavételét, az alagsorban a ruhatárban kialakítunk egy könyv-visszavételi pontot, hogy ne kelljen sorba állni azoknak, akik csak könyveket hoznak vissza. Egy hét türelmi időt is adunk a lejárt könyvekre, addig nem számítunk fel késedelmi díjat.

 

Vaszy Viktorra filmmel, Madáchra kiállítással emlékeznek

 

Folytatódnak a könyvtári programok is. A nyitás napján, hétfőn délután 5 órakor In memoriam Vaszy Viktor címmel Bubryák István mutatja be Horváth Zoltán filmjét, ami a negyvennégy éve elhunyt legendás szegedi karmester és színházigazgató munkásságát idézi fel. 

 

Március 9-én, csütörtökön az 1. emeleti közösségi térben kiállítás nyílik Madách Imre születésének kétszázadik évfordulóján. Máté Zsuzsanna esztéta kiállításának címe Láthatóvá tett laptöredékeim Az ember tragédiájából.