Teljes pompájában áll előttünk a SZINkópé: hétvégi bábos ünnep Szegeden

Régen rendeztek olyan bábszínházi ünnepet Szegeden, mint az ezen a hétvégén futó SZINkópé Fesztivált. Minden a gyerekekről és a gyerekeknek szól.
Bod Péter

2022. augusztus 27. 20:54

Teljes pompájában áll előttünk a
SZINkópé: hétvégi bábos ünnep Szegeden

A SZINkópén Fesztivál szervezői most mindent megkaptak, amit az elmúlt két évben elvettek tőlük. Két éve a koronavírus-járvány miatt kellett lemondani a rendezvényt. Egy éve a heves esőzés a hideg miatt kellett a szabadtérre szervezett rendezvényt bemenekíteni a Kövér Béla Bábszínházba, ami így formailag és tartalmilag sem lehetett olyan teljes, ahogyan azt megálmodta a Kiss Ágnes igazgató vezette művészeti közösség.

 

A SZINkópé Fesztivál az idén lehet valóban az, aminek szánták: valódi szabadtéri bábszínházi ünnep, aminek jobb szegedi helyszínt el sem lehet képzelni a Ligetnél.

 

A belépés után a gyerekek nem véletlenül érezték úgy, hogy varázslatos világba lépnek, amelyben véget nem érően kerülnek színre az újabb és újabb darabok. Tucatnyi hagyományos, nagyon ötletes, mechanikus játék várja a Liget sétányán a gyerekeket – felhővadászat, gombfoci, légfoci, furfangos gurítós, bolyongó vitorlás –, és kiderül, hogy elképesztően jó és szórakoztató játékokat alkottak elődeink a digitális korszak előtt.

 

 

Érezhető a fesztiválon, hogy a Kövér Béla Bábszínház csapata szívét-lelkét beleadta SZINkópé megrendezésébe. Valami nagyszerű dolgot szerettek volna átnyújtani ilyen módon a városnak – sikerült. Ötletben nehezen felülmúlható interaktív játékok is várják a gyerekeket a fesztiválon, ahol olyan mesterségekkel ismerkedhetnek meg, amilyen a sókereskedőé. A város történelmi múltjába visszarepítő játék némi időt és kitartást igényel, de feltétlenül megéri kipróbálni.

 

Mindenkit buzdítunk, hogy látogasson ki az elsősorban a kisgyereknek rendezett fesztiválra, ahol káprázatos előadóművészek sora lép fel egész vasárnap. Három bábelőadást tartanak:

  • Danny Bain: Kodzsugukila, a boszorkány,
  • Mikropódium: STOP,
  • Takács Dániel: Vitéz László,

majd 18 órától Gryllus Vilmos lép fel.

 

A Ligetben most tényleg nagyszerű.

 

A programot az sem ronthatta el (semmi sem ronthatta el), hogy a szombat délelőtti nyitásnál kisebb fennakadás támadt a beléptetésnél a jegyvásárló rendszer QR-kódos leolvasójának átmeneti hibája miatt. A technikai hibát gyorsan sikerült orvosolni, és mellette a szervezők is nagy rugalmassággal kezelték a helyzetet.