Téli estét tartanak a Szegedi Csillagvizsgálóban: nézze meg a ZTF-et!

Holnap, és jövő héten pénteken, január 27-én irány Újszeged! Az időzítés nem véletlen, hiszen az égen több jelenség is mutatni fogja magát – amennyiben az égbolt tiszta lesz.
Miszlai Dorina

2023. január 20. 13:46

Téli estét tartanak a Szegedi
Csillagvizsgálóban: nézze meg a ZTF-et!

Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa elmondta, az égen megfigyelhető lesz egy frissen érkező fényes üstökös, az úgynevezett ZTF üstökös, ami megfelelő látási viszonyok mellett távcsővel már a mostani hétvégétől látható lesz, de leginkább két hét múlva, február elején mutatja magát, amikor már a fák felett is megfigyelhető lesz. Emellett a jövő héten szemtanúi lehetünk egy látványos bolygósorakozónak: a Merkúr – és persze a Föld – kivételével a Naprendszer össze bolygója egy vonalban sorakozik majd fel. A téli est programban belül mindkét égi jelenség megfigyelhető lesz azzal az 50 centiméteres teleszkóppal, amit tavaly – a viharkárok helyreállítását követően – a Bajai Obszervatórium adományozott a Szegedi Csillagvizsgálónak.

 

 

Az est terv szerint így alakul

  • 19:00 – Kapunyitás
  • 19:15 – Téli Csillagok
    Könnyed ismeretterjesztés Barna Barnabás csillagász előadásában, a téli csillagképekről, a hozzá kapcsolódó legendákról és arról, miért érdemes a hidegben is kémlelni az égboltot.
  • 20:00 – Sarki fények nyomában
    Kelemen Tamás asztrofotós előadása az aurora borealis színpompás jelenségének hátteréről, észleléséről és megörökítéséről – nem utolsó sorban saját, izlandi élményei nyomán.
  • 20:30 – Távcsöves bemutató
    Derült időben feltárulnak a téli galaxisok és nebulák világa, a bolygók közül pedig a Jupiter és a Mars lesz megfigyelhető – mindez a város legnagyobb, ötven centiméteres teleszkópján keresztül. Ha pedig csak egy kis szerencsénk lesz az időjárással, akkor az est végén egy üstököst is megpillanthatunk!

 

Borult égbolt esetén sem maradnak élmény nélkül a látogatók, mivel ebben az esetben a szervezők virtuális csillagképtúrával és távcsöves kereső-játékkal készülnek.

 

És még teázni is lehet!

Címlapon

mutasd mind