Telex: külföldre kényszerül a Rovó László ügyét vizsgáló, kirúgott szegedi orvos

Nem csak a Szegedi Tudományegyetem rektora ellen a koronavírus-fertőzés kapcsán indított etikai vizsgálat miatt küldhették el a klinikáról Horváth Szatmárt – írja a Telex.

2020. október 14. 16:52

Telex: külföldre kényszerül a Rovó László ügyét vizsgáló, kirúgott szegedi orvos

Horváth Szatmár volt az az orvos, aki a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei szervezetének elnökeként etikai vizsgálatot kezdeményezett Rovó László SZTE-rektor ellen. A vizsgálat azt próbálta kideríteni, hogy a fül-orr-gégész Rovó betartotta-e a szabályokat, miután elkapta a koronavírust. Az volt a legfőbb kérdés, hogy a lappangási időben operált vagy sem.

A Telex azt írja, „a rektor még márciusban, a koronavírus-járvány első hulláma idején utazott el az ausztriai Tirol déli részébe, Söldenbe. Az osztrák síparadicsomot a járvány terjedése miatt lezárták, a turistákat pedig arra kérték, vonuljanak karanténba – Rovó viszont ehelyett dolgozni ment, és még műtött is a szegedi egyetemen. Nem sokkal később kiderült, hogy ő is elkapta a koronavírust”.

A vizsgálat elindult Szegeden, de összeférhetetlenség miatt végül a kamara győri csoportja folytatta le, ami felmentette Rovó Lászlót, miután azt állapították meg, hogy az orvos-rektor nem hibázott.

A lapnak nyilatkozó pszichiáter szerint azért is lett forró számára a talaj Szegeden, mert indult a pszichiátria vezetésére kiírt pályázaton, ugyanakkor szerinte nem kapott választ a leadott anyagára.

Ezt nézze meg! Kiakadtak Rovó Lászlóra a szegedi klinika pszichiáterjelöltjei, levelet írtak az állami fenntartónak

„Aztán a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor. Úgy voltam vele, hogy ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne” – mondta a Telexnek Horváth Szatmár, majd hozzátette: egyik nap azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól.

Horváth Szatmár egy 22 pontos listát kapott, ezekben leírták, miért alkalmatlan a munkavégzésre. Az egyik pont szerint a Szegedi Tudományegyetem rossz hírnevét keltette.

„A rektor megállapította a közalkalmazotti létre való alkalmatlanságomat, amit különösen nehezményezek, már csak azért is, mert elmeorvos szakértő vagyok. Lehetőségem sem volt tisztázni magam” – mondta a Telexnek a pszichiáter.

A Telex természetesen megkérdezte az ügyről a Szegedi Tudományegyetemet, de azt írják, egyelőre nem kaptak választ.

Címlapon

mutasd mind