Településfejlesztési Díjat nyert a szegedi önkormányzat

A Móra-múzeum és a Vár felújításáért, valamint a zöld város fejlesztésekért kapott elismerést az önkormányzat a Településfejlesztési Szövetségtől.

2021. július 07. 11:13

Településfejlesztési Díjat nyert a szegedi önkormányzat

A zsűri fővárosi és megyei jogú város kategóriában a Infrastruktúrafejlesztés kategóriában díjazta a szegedi önkormányzatot Településfejlesztés Díjjal.

Az évente egyszer kiosztott díjak célja, hogy elismerjék a valamilyen szempontból kiemelkedő projekteket és ezzel minél több minőségi fejlesztésre bátorítsák, inspirálják a településeket. A szakmai zsűri a fejlesztéseket a megvalósítás színvonala, adaptálhatóság, a kifejtett társadalmi hatás mértéke, a fenntarthatóság és a partnerség szempontjai szerint értékelték.

A zsűri értékelésében olvasható, hogy a díjazott programban a szegedi önkormányzat munkatársai

„olyan komplex fejlesztést hajtottak végre, amely egyszerre család- és környezetbarát, és jelentősen javította a műemlék épületek állapotát, turisztikai vonzerejét, figyelembe véve a változó igényeket is. Így nagy hangsúlyt helyeztek az interaktivitásra, a partnerségre mind a kivitelezés, mind a működtetés terén”. 

Azt is kiemelték, hogy sikerült a hagyományokat és a modernitás is ötvözni a beruházások során, ami egyértelműen látszik is, ha teszünk egy sétát a Stefániától a váron és a Móra-parkon át a Roosevelt térig.

A zsűri fővárosi és megyei jogú város kategóriában a Infrastruktúrafejlesztés kategóriában díjazta a szegedi önkormányzatot Településfejlesztés Díjjal.

Nagy Sándor: a szegediekre és a turistákra is figyeltünk

Szeged városfejlesztésért felelős alpolgármestere azt mondta: „Sikerült Szeged ikonikus helyszíneit megújítani, hiszen mind a turisták, mind a szegediek számára a Móra Ferenc Múzeum, illetve az ezt körülölelő tér, amin korábban is a város legnagyobb szökőkútja volt, sokkal attraktívabbá vált és így az ide látogatók igényeit jobban tudják szolgálni. A tér megújítása a múzeum igényeivel összehangolva úgy történt, hogy a szökőkút járható felülete a vízjáték kikapcsolásával, a víz leeresztésével a Múzeumot is kiszolgáló rendezvénytérként is működhessen. Külön öröm, hogy mindez összességében a zöldterületek növelésével, környezetbarát megoldások használatával volt lehetséges”.

Nagy Sándor átveszi a díjat, ami egy tenyéren hordott várost szimbolizál

Nagy Sándor szerint a megújult terület utal Szeged történelmi múltjára is, így a Stefánián és a Móra-parkban is a Várban található, látványos új helytörténeti kiállítás kiegészítéseként megismerhetjük a középkori Szeged emlékeit, látképeit.

Az alpolgármester emlékeztetett: a Zöld város program nem áll le, az Oskola utcában épül a folytatás, ahol egy alapvetően közlekedésbiztonsági, kerékpáros fejlesztés készül, kiegészítve városrehabilitációs elemekkel. Az egységes térburkolatok folytatásaként egy új korzó alakul ki a város két, turisztikailag is fontos helyszíne, a Móra Ferenc Múzeum, Móra-park, valamint a Dóm tér között. Itt a kiszélesítendő járda lehetőséget ad majd a vendéglátóhelyek teraszainak a bővítésére, és a telepítendő új fasor csökkenti a városi hőszigethatást is.

Ez a munka folytatódik majd a Stefánián és így az utca nyugati oldaláig a teljes terület megújul, amellett, hogy a kerékpáros közlekedés megújításán túl, ezen a szakaszon a közösségi közlekedés is előnyt kap, ezzel is hozzájárulva a környezetvédelemhez – tette hozzá Nagy Sándor.