Állami támogatás híján települések mehetnek csődbe a brutális távhőárak miatt

Pénteken hozta nyilvánosságra a kormány az év végéig érvényes távhődíjakat. Ezek alapján, ahol főleg gázzal fűtik a hőerőműveket, ott akár 13-szorosára is emelkedhet az önkormányzati intézmények fűtési költsége. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége csődhullámtól tart.
Kékes Viktória

2022. október 03. 09:56

Állami támogatás híján települések mehetnek csődbe a brutális távhőárak miatt

Szombathely polgármestere szerint összesen csaknem egymilliárd forinttal növeli a kiadásokat a dráguló távhő - ennyit nem tudnak fedezni a költségvetésből. Ezért azt kérik a kormánytól, hogy csökkentse városok által fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértékét.

 

„Ha nálunk maradhatna a szolidaritási adó, ami 3 milliárd forint, akkor meg tudnánk oldani a problémát. Minden megyei jogú város ezt kérte, de válaszként azt kaptuk, hogy egyedi egyeztetések lesznek, mintha a kormány egyenként adna mentőövet a városoknak. Na de ha a saját forrásunkat otthagynák nálunk, akkor erre nem is lenne szükség” – nyilatkozta az RTL Híradónak Nemény András.

 

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, tárgyalnak a települések támogatásáról de azt várják, hogy a városok is spóroljanak:

 

„Mindenkinek meg kell tenni, amit a saját helyén, pénzügyi lehetőségei szerint meg tud tenni annak érdekében, hogy csökkentse a kiadásokat és a magasabb kiadások kifizetését meg úgy tudjuk megosztani, hogy azt az önkormányzat pénzügyi helyzete feltétlenül szükségessé teszi”.

 

 

Állami támogatás nélkül viszont a Magyar Önkormányzatok Szövetsége csődhullámtól tart.

 

Gémesi Görgy, a szövetség elnöke szerint 

 

„Nem lehet érdeke a magyar kormánynak, hogy az önkormányzatok 80-90 százaléka csődbe jusson. Nekünk üzemeltetni kell, nekünk biztonságot kell adni a szülőknek, nagyszülőknek, a betegeknek, a szociális otthonban fekvőknek és mindenkinek, akik a településeinken laknak.”

 

A jelenlegi távhődíjak december végéig érvényesek. Az Állami Energiahivatal várhatóan a következő hetekben dönt a januártól érvényes árakról. Ezek a szakértő szerint már kedvezőbbek lesznek, mert augusztus vége óta folyamatosan csökken a gáz világpiaci ára.