Telephelyet fejleszt és ötven új munkahelyet hoz létre az okos-szekrényeket is gyártó Procontrol

Egy negyvenéves családi vállalkozás, a szegedi Procontrol Elektronikai Kft. vásárolta meg az évtizedek óta kihasználatlanul álló Bajai úti egykor fröccsöntőn üzemnek kialakított épületet. A Szeged kapujában álló szellemházból uniós támogatással hoznak létre új üzemet, ahol három év alatt ötven új munkahelyet is teremtenek. A döntően elektronikai fejlesztéssel foglalkozó cég évek óta jelen van a világpiacon, egyik sikerterméke az úgynevezett okos-szekrény család, amelyet ma már a monacói kaszinóban éppen úgy használnak, mint a Srí Lanka-i pénzjegynyomdában.
Rafai Gábor

2022. június 17. 19:41

Telephelyet fejleszt és ötven új
munkahelyet hoz létre az okos-szekrényeket is gyártó Procontrol

– Egyedi a cégünk abból a szempontból, hogy mi egy ötletből terméket fejlesztünk, majd gyártjuk is azt. Sikeres volt az elmúlt években ez a technológiai innováció, hiszen néhány év alatt sikerült megdupláznunk az árbevételünket, és közben a cég több mint ötven fősre hízott, a Cserepes sori telephelyünket közben kinőttük, lépnünk kellett – mondta az új telephelyet bemutató sajtótájékoztatón pénteken Kovács Attila ügyvezető.

 

Megvásárolták a hosszú évek óta üresen álló Bajai úti szellemházat, hogy életet leheljenek bele. A szegediek által csak „kéktetősnek” becézett épületet 209 milliós forintos európai uniós támogatás segítségével tavaly óta folyamatosan modern üzemmé alakítják, ahol többek között már működik is egy különleges új lézervágó berendezés, amely attól egyedi, hogy nemcsak síkfelületbe, hanem zártszelvénybe, vagy akár csőbe is képes bármilyen formát belevágni.

 

 

A cég legfontosabb profilja évek óta a nyomtatott áramkörök gyártása. Az elkészült paneleket nem adják el, hanem beépítik saját termékeikbe, többek között a különleges okos-szerkény családjukba.

 

– Ezt akár egy digitális portásnak is nevezhetnénk, hiszen míg korábban egy üzemben vagy hivatalban a portás őrizte a kulcsokat és tőle lehetett elkérni, ma már emberi beavatkozás nélkül megoldja ezt az intelligens kulcstartó szerkényünk – mondta Patkós Aladár gyártásvezető.

 

 

Hogy hogyan működik ez a minden napokban? 

 

Nos, a zárt szerkénybe behelyezett kulcsokat egy kód segítségével vehetik ki azok, akik erre jogosultságot kapnak, az okos-szekrény azt is figyelni, távozás előtt visszahozzák-e azt, különben nem engedi ki a kapunk a dolgozót.

 

Ennél azonban sokkal többet is tud. Ilyen intelligens „portást” használnak többek között a fegyverszerkényeknél is, ahol csak annak adja oda a szekrény a fegyverét, aki erre jogosult és azt ujjlenyomattal vagy egyedi kóddal előtte igazolta. 

 

 

Hasznos lehet a találmány az egészségügyben is, ahol gyógyszerszerkényként arra figyel, mindenki a neki járó pirulákat vihesse csak el. 

 

– Évek óta nagyon sikeres ez a fejlesztésünk, amit folyamatosan mindig meg is újítunk. Most éppen egy másik európai uniós támogatás segítségével. Az okos-szekrény családunk továbbfejlesztésére is nyertünk összesen 298 millió forint vissza nem térítendő támogatást – mondta a gyártásvezető.

 

Találmányukat ma már a világ számos országában használják: többek között a kanadai rendőrségnél, a Srí Lanka-i pénzjegynyomdában, vagy a monacói kaszinóban. Idehaza az autókölcsönzők alkalmazzák előszeretettel.

 

A Bajai úti üzem befejezését októberre tervezik, a három szintes, 1500 négyzetméteres üzemcsarnok már ma sem lakatlan, egyik felében már itt üzemel egy a korszerű lézervágó berendezés. Az új telephely kialakítása és a gépészeti beruházások összesen 700 millió forintba kerülnek.

 

A társaság a következő időszakban is dinamikus termelés bővüléssel számol ezért úgy tervezik, ötven fővel növelni fogják a létszámot a következő három évben.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind