Telefónia az Agórában: vissza a múltba

Páratlanul izgalmas időszaki kiállítás nyílt szombaton az Agórában: a magyar infotechnológia múltjába kalauzol el a gyűjtemény.

2021. május 15. 18:45

Egyszerre nyitotta meg kapuit az ország tizenöt Agórája szombaton 10 órakor, így a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra is, ahol Telefónia 1890–1980 címmel nyílt meg országosan elsőként az időszakot bemutató informatikatörténeti kiállítás.

A szegedi nyitóeseményen Orbán Hédi, az Agóra vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, december óta készültek a nagyszabású Telefónia című időszakos kiállításuk megnyitására. A tárlatról sokat elmond, hogy az 1890 és 1980 között használt telefonok, telefonközpontok, távírók, telexgépek, asztali számítógépeket 1300 négyzetméteren állították ki.

A kiállítás egyik megalkotója a Neumann Társaság volt, amelynek ügyvezetője, Szalay Imre arról beszélt, olyan tárlatot szerettek volna összeállítani, amely egyszerre kelti fel a szakemberek és a laikusok érdeklődését. A kiállítási tárgyak egyik része a Postamúzeumból származik.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Szalay Imre kitért arra is, hogy a lassan mögöttünk álló világjárvány még jobban ráirányította az emberek figyelmét az infokommunikáció fontosságára.

– Az a tény, hogy ezek a hatalmas rendszerek a pandémia ideje alatt az óriási terhelés ellenére zavartalanul működtek a hátterében dolgozó láthatatlan szakemberek sokaságának köszönhető – említette meg.

– Egy szakma kultúrájához hozzátartoznak a régi készülékek – jelezte ünnepi beszédében Nagy Sándor, fejlesztési ügyekért felelős szegedi alpolgármester. Szerinte a Telefónia 1890–1980 kiállítás legfőbb értelme, hogy megértsük, hogyan és honnan jutottunk el az infokommunikáció jelenébe. Abba a jelenbe, amelyben egyetlen ma használatos okostelefon nagyobb adatmennyiséget képes tárolni, mint a kiállított tárgyak összesen.

Örömét fejezte ki az alpolgármester, hogy Szegeden kezdődött el annak az informatikatörténeti gyűjteménynek a megalapozása, amely törzsét képezi a mostani kiállításnak.

– Szeged az informatika fellegvára – hangsúlyozta Nagy Sándor, amit egyszerre jelez az itt folyó egyetemi képzés, és az a tény, hogy IT-cégek sokasága telepedett le a városban, és bővíti folyamatosan itteni tevékenységét. Szeged iparát és gazdaság ezek a cégek nagyban jellemzik.

A kiállítás szervezői elmondták, hogy az elmúlt évek a leletmentéssel teltek, mert a technológiailag elavult készülékeket mindenhol kidobásra ítélték. Jelenleg hatezer darabos készletet tárolnak a rég- és a közelmúlt infokommunikációs eszközeiből a Rókusi Kórházban, amely raktárként szolgál.

A Telefónia 1890–1980 kiállítás egyik óriási érdeme, hogy szinte valamennyi bemutatott eszköz működőképes.

Az idősebb generációk a nosztalgiázás szándékával is felkereshetik a tárlatot, az ifjabbak pedig a távközlés történelmi keretei között sétálhatnak az Agóra termeiben. Nekik ez már tényleg história.

A Kapunyitógatónak nevezett program központi nyitó ünnepsége Lakitelken volt abból az alkalomból, hogy a járvány után újra megnyithatnak a hazai közművelődési intézmények. A központ ünnepségen beszédet mondott Lezsák Sándor, a parlament alelnöke, a Lakitelek alapítvány vezetője, Fekete Péter kulturális államtitkár és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője.

B. P.