Teknős a levesben, kakas a kolbászban: kultikus helyek a hetvenes-nyolcvanas években Szegeden

Napsugár bisztró, Alabárdos, Lila Akác, sörkert – ezek a kultikus helyek is szerepelnek abban a képösszeállításban, amelyet a 80-as évek clubja elnevezésű Facebook-csoport tett közzé az oldalán. A szegediek a kollektív emlékezet segítségével elevenítették fel a negyven-ötven évvel ezelőtti időket. Rácsodálkoztak például arra, milyen széles volt a zebra a Klauzál téren, amikor még lehetett ott autóval járni.
Szegedi Tükör

2022. április 11. 14:28

Teknős a levesben, kakas a kolbászban:
kultikus helyek a hetvenes-nyolcvanas években Szegeden

Nagyon sokan emlékeztek a Napsugár bisztróra, ahol a túrós csusza, a túrógombóc és a máglyarakás volt a specialitás, de szójapörköltet is kínáltak. Az Alabárdos elithelynek számított, ahol teknőslevest is lehetett kapni. Van, aki tisztán emlékszik arra, hogy a bejáratnál volt egy nagy gyertyatömb, aminek a tetején mindig égett egy gyertya, s ha elfogyott, a tömb tetejére tették a következőt.

 

Napsugár bisztró. „Volt hangulata a helynek. A kocsmazaj átszűrődött az étterembe, persze a füsttel együtt”

 

„Lángos, habos kávé, sült kolbász, mustár, friss kenyér” – ez az örök menü a Mars téri piacon, ahol már negyven éve is sokan reggeliztek. A Hági-kert fotója mellé többen is azt írták, hogy „itt kezdődött az élet”. Sok család a ballagási ebédet, sok osztály pedig az érettségi bankettet tartotta a Hági-kertben. Sokan ebédeltek és táncoltak a Lila Akácban, ahol egy hozzászóló szerint gyakran reggelig kártyáztak a SZEOL focistái.

 

Űrhajós utca. „Apámnak a képen látható faros Škoda volt az álma”
Alabárdos. „A borozóban lehetett zsíros kenyeret kapni lila hagymával. Erre volt pénzük az egyetemistáknak”
Sörkert a Somogyi utcában. „Mindig jólesett egy hideg sör a Somogyi-könyvtár mögött”
Marx (Mars) téri piac. „Mindig itt ettünk hurkát meg kakaskolbászt. Utóbbit most is meg tudnám enni, ha volna”
Hági-kert. „Itt kezdődött az élet”
Lila Akác. „Ide jártunk fagyizni, amikor még 2 forint volt egy gombóc fagyi”
Virág cukrászda. „Ide volt a legjobb kiülni – élő zene, műsorok, jó hangulat, ízletes fagyi”

Nyitóképünk a Klauzál téren készült. „Gyerekfejjel nagyon szerettem sötétedés után a Klauzál tér épületeinek tetején villódzó reklámokat. Ez nagy szám volt akkoriban” (fotók: 80-as évek clubja Facebook-csoport. A képaláírásainkban egy-egy hozzászóló véleménye szerepel)