Tehetségeit köszöntötte Szeged: Busa Gabriella és Bánhidi Bence 2021 sportolói, Cseh Antal operaénekes Szeged Kultúrájáért díjas

A koronavírus-járvány miatt idén egyszerre adták át Szeged napja előtt a Magyar Kultúra Napján adandó díjakat, az alkotói díjakat és pályakezdő támogatásokat, a sportolói és az ifjú tehetségeknek és tanáraiknak adandó elismeréseket.

2021. május 20. 23:49

A városháza Dísztermében megtartott ünnepség fanfárral kezdődött: Koszti Sándor és Pintér Attila a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai játszottak a karzatról. Majd Szécsényi Rózsa, Szeged alpolgármestere szólt röviden a Díszteremben ülőkhöz:

– Több mint egy éve annak, hogy nem tudjuk méltón megtartani ünnepeinket, legyenek azok városi vagy családi rendezvények. Több mint egy éve köztünk van valami, ami teljesen felborította az életünket, és olyan kihívások elé állított minket, amiket álmunkban sem gondoltunk. Több mint egy éve nem láttuk egymás mosolyát, a maszk miatt. Nem tudjuk szeretteinket megölelni, a személyes találkozások számát is a minimálisra kellett csökkentenünk. Több, mint egy éve, hogy nem tudjuk rendesen végezni a munkánkat, hanem mindig az aktuális járványügyi előírások szerint kell dolgoznunk. Színházaink, közművelődési intézményeink becsukták kapuikat, és most nyitnak ki lassan, óvatosan, mert lassan és óvatosan megindult az élet. Szeged egy élhető, szellemi, kulturális központ, az itt élők szeretik, magukénak érzik ezt a pezsgő kulturális oktatás, tudományos és sportközpontot. Mielőtt átadjuk a díjakat szeretném megköszönni a munkájukat, amivel nagyban hozzájárultak Szeged értékeinek gyarapításához, fejlődéséhez. Kívánok mindenkinek eredményes munkát és jó egészséget. Tiszta szívből gratulálok minden díjazottnak!

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Az elismeréseket Szécsényi Rózsa, Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság elnöke és Ménesi Imre a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke adta át. Először a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szécsényi Rózsa és Kozma József köszöntötte a kitüntetetteket.

Szeged Kultúrájáért díjat vehetett át

Kölcsey-éremmel jutalmazta Szeged

 • Lőrincz László blockflőteművész és tanárt,
 • Jászay Tamás színikritikus, szerkesztőt,
 • Pálfi Zoltán a Szegedi Nemzeti Színház színművészét,
 • Baranyai Krisztián a Szegedi Nemzeti Színház táncművészét,
 • Hajdúné Gabnai Klára a HAMMIDO Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója,
 • id. Boros Gyula a Déli-Régió, Nyugdíjasok és Civilek Képviselete elnökét,
 • Bárkányi Ildikó muzeológus, etnográfust,
 • Széll Zoltán a Tápai Hagyományőrző Egyesület elnökét,
 • Sófi József az SZTE Sófi Alapítvány megalapítóját.

A díjak átadása után egy tavalyi díjazott mutatta meg, mit tud, hova fejlődött: Fodor Bálint, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendéke játszott klarinéton, őt tavaly Szegedi Ifjú Tehetsége-díjjal ismerte el Szeged, majd a MOL Tehetségtámogató Programjában is díjazták tudását.

Fodor Bálint után az Alkotói díjakat adta át Szécsényi Rózsa és Kozma József.

 • Alkotói támogatást kapott: Báder Béla, Pacsika Emília, Molnár Sándor, Dobó János, Kelemen István Sándor, Koszti Sándor János, Apró Ferenc, Gyivicsán György, Kiss Ferenc, Füzi Izabella és Kohlmann Péter.
 • Pályakezdői támogatást Sárkány Tamás, Mostoha Marcell Ákos, Tandari Anita és Cserbik Rita vehetett át.
 • Művészeti ösztöndíjat Gyúró Dávid József kapott.

Következett egy újabb ünnepi műsorszám: a Radnóti-gimnázium diákja, Zentai Péter Kass János gondolatait mondta el.

Szeged sportolóit köszöntötték ezután, a díjakat Szécsényi Rózsa és Ménesi Imre adta át.

 • Szeged Sportolója díjat kapott Busa Gabriella és Bánhidi Bence
 • Szeged Sportjáért díjat kapott Molnár János és Savanya Ferenc

A köszöntés után Mendelssohn Dal szöveg nélkül című darabját játszotta a művészeti ösztöndíjjal frissen elismert Gyúró Dávid József.

A táblaképfestészeti biennálét tavaly online tudták csak megrendezni, most adták át az elismerést. Szécsényi Rózsa és Kozma József a 2020. évi Biennálé díjazottját, Sejben Lajos festőművészt köszöntötte.

Végül az ifjú tehetségeket és tanáraikat jutalmazta Szeged.

 • Szeged Ifjú Tehetsége díjasok idén: Kóta Kata, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója, Ludányi Levente, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulója és Zádori Eszter Panna, a Szegedi Jerney János Általános Iskola tanulója.
 • Szeged Ifjú Tehetségéért díjasok 2021-ben: Kopasz Katalin, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára, Lovai Ágota, a Szegedi Jerney János Általános Iskola tanára és Medgyesi László, a Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Technikum tanára.

Az ünnepség végén Fehér Márton Sticta című dalát játszotta el Páli Tibor dorombon, akit Fábry Géza kísért kobozon és Barta Gergely hegedűn.

gszl