Tegyük ezt gyorsan tisztába: nem a havi két ügyelettel van baja az orvosoknak

Hiába erre húzza fel a totális háborút a kormányzati propaganda. Az ügyeletek bojkottja nem cél, hanem kiáltás, nyomásgyakorlási eszköz.
Kékes Viktória

2023. március 23. 16:36

Tegyük ezt gyorsan tisztába: nem a havi két ügyelettel van baja az orvosoknak

Gulyás Gergely a mai kormányinfón arról beszélt, hogy nem tartja túlzott elvárásnak, hogy egy orvos egy hónapban kettőt ügyeljen. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek igaza van. Ez tényleg nem lenne egy túlzott elvárás, ezzel a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője is egyetért. A Telexnek adott interjúban 

Soós Zoltán ezért elmagyarázta, hogy Gulyás érvelése ott hibádzik, hogy az orvosok az ügyeleti szerződések aláírásának bojkottjával csak nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy végre az olyan, valóban komoly problémákról is meginduljon a párbeszéd, mint például az energia és működési költségek elszabadulása vagy a finanszírozásuk erőszakos átalakítása.

 

„Az ügyeletek bojkottja, amit most látunk, az orvosok részéről az nem cél, hanem valójában kiáltás, nyomásgyakorlási eszköz.(...) Még egyszer mondom, nem az a cél, hogy a háziorvosok ne ügyeljenek. Tegyék ezt meg rendezett körülmények, olyan szerződéses feltételek mellett, amely hagy mozgásteret nekik is. A mostani akcióval az a célunk, hogy kikényszerítsük az egészségügy egyéb problémáinak megoldását, és nem mellesleg ezen belül a háziorvosokat sújtó kérdésekről is tárgyaljunk”.


Soós szerint a kormány választhatott, hogy mivel tudja jobb belátásra bírni az orvosokat: ostorral és korbáccsal, vagy kenyérrel és szőlővel. A kormány az ostort és a korbácsot választotta.

 

A MOK háziorvosi csoportjának vezetője arra figyelmeztet: bizonyos térségekben szinte már csak olyan háziorvosok vannak, akik a nyugdíjkorhatár betöltése után maradtak aktívak. Őket elbizonytalanítja ez a helyzet, könnyen lehet, hogy emiatt mégis inkább nyugdíjba vonulnak. 


Soós ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy azt remélték, ha nyomást gyakorolna ka kormányra, akkor elkezdődik egy tárgyalás a felek között.  Ha a finanszírozás vitatott kérdéseit és a rezsihelyzetet sikerülne megoldani, és az idősebb háziorvos nem szeretne az ügyeletben részt venni, biztos lennének olyan fiatalabb kollégáink, akik ezért a díjazásért már egy hónapban öt-hat esti ügyeletet is vállalnának.