Technológiát fejleszt és munkahelyeket is teremt a zöldség-gyümölcs kereskedő Prémium Kert

Zöldség-gyümölcs csomagoló- és feldolgozó technológiáját korszerűsíti pályázati segítséggel a szegedi Prémium Kert Kft. A vállalkozás több mint egy évtizede közvetlenül a környékbeli termelőktől szerzi be a friss a zöldséget és gyümölcsöt, majd azokat osztályozva és becsomagolva juttatja el az áruházláncok helyi üzletein keresztül a fogyasztókhoz, így az ellátási lánc lerövidül. Elsősorban Csongrád-Csanád megyei, Szeged környéki termelők a beszállítóik, de Bács és Békés megyei termelőkkel is kapcsolatba állnak.
Rafai Gábor

2022. május 17. 11:53

Technológiát fejleszt és
munkahelyeket is teremt a zöldség-gyümölcs kereskedő Prémium Kert

– 2007-ben alapítottuk Prémium Kert Kft.-t, de csak 2010 ősze óta végzünk tevékenységet: a helyi termelőktől begyűjtött friss zöldséget-gyümölcsöt osztályozzuk, csomagoljuk, majd több nagy, nemzetközi és hazai kiskereskedelmi áruházlánc üzleteibe szállítjuk. Többek között mi látjuk el friss zöldséggel Szegeden az Auchan, Spar, Penny és Coop áruházakat – mondta kedden délelőtt az induló fejlesztést bemutató sajtóbejáráson a cég ügyvezető igazgatója, Rácz József.

 

A társaság tavaly több mint 4 milliárd forintos forgalmat bonyolított, évente közel 10 ezer tonna árut értékesít az Alföldön megtermelhető, kiváló minőségű zöldségek és gyümölcsök – elsősorban paradicsom-, paprika-, uborka – értékesítésével foglalkozik, de kínálatában megtalálhatók a salátafélék, a sárgarépa, valamint több hazai gyümölcs is.

 

– Száznál is több helyi termelővel állunk kapcsolatban, jelentős részüket, a Zöldség Világ Kft. integrálja. A társaság jelenleg 22 embernek ad munkát, de a nyári szezonban ez a szám idénymunkásokkal együtt akár a negyvenet is elérheti.

Rácz József, az áprilisban indult fejlesztésről elmondta, a 178 millió forintos beruházás költségeiből 124 milliót az európai unió támogatása fedez.

 

 

A következő két évben a cég bővíti és korszerűsíti csomagolástechnológiáját, és anyagmozgatási rendszerét. Így többek között automata fóliázógépet vásárolnak, tálcaadagoló és -rendező egységeket, új szállítószalagot helyeznek üzembe, hőszigetelik a csomagoló részleg épületét, és több, különféle feladatra alkalmas targoncát is vásárolnak. 

 

Ezen kívül 16 és fél milliós költséggel egy közel 300 négyzetméteres fedett árnyékolót építenek ki, hogy a kamionokból való kirakodás idején is védeni tudják az időjárástól a beékező friss árut.

 

A fenntartható működés érdekében a műanyag göngyölegeket tisztító rekeszmosó, a dobozok, raklapok, csomagolóanyagok hatékony szállítását, újrahasznosítását lehetővé tevő bálázó is üzembe áll majd a cégnél. 

 

A technikai berendezések beszerzése mellett a Prémium Kert Kft. a megújuló energia hasznosítására és a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordít.

 

Az áruházláncoknak nem eladható, de jó minőségű zöldségekből salátát készítenek a jövőben, amelyet védőgázas csomagolásban szeretnének forgalomba hozni. Ehhez 65 millió forintért vásárolnak a pályázat keretében saláta előkészítő- és csomagoló gépsort. 

 

A selejtként érkező vagy sérült friss árut pedig komposztalapanyagként használják föl, ehhez közel 30 millió forintért szereztek be egy, a komposztálási folyamatot jelentősen meggyorsító berendezést. Az Algyői úti telephely energiaigényét pedig részben az újonnan telepített napelemes rendszer fogja fedezni.

 

Rácz József elmondta, a technológiai fejlesztés mellett munkatársaik képzésére is nagy hangsúlyt fektetnek, ez is része a pályázatnak. A gépbeszerzések nyomán pedig öt–tíz embernek teremthet új munkahelyet az Algyői úti családi vállalkozás.