Technikai jellegű kirúgás: Fendler Juditot a Szegedi Tudományegyetemről visszahívta Orbán Viktor, de aztán rögtön kancellárja lett az alapítványi SZTE-nek

A Magyar Közlönyben jelent meg a döntés. Ami igazából csak technikai jellegű: Fendler Judit az alapítványi egyetemnek is a kancellárja.

2021. augusztus 03. 14:10

Technikai jellegű kirúgás: Fendler Juditot a Szegedi Tudományegyetemről visszahívta Orbán Viktor, de aztán rögtön kancellárja lett az alapítványi SZTE-nek

Reagált az egyetem, megerősítették azt, amit nemhivatalosan tudni lehetett eddig is: Fendler Judit az alapítványi fenntartású SZTE-nek is a kancellárja. Itt a közleményük:

„A Magyar Közlönyben 2021. augusztus 2. napján megjelent, az állami felsőoktatási intézmények kancellárjai megbízásának visszavonásáról szóló 45/2021. (VIII. 2.) ME határozattal kapcsolatban, a sajtóban megjelent hírekre reagálva közöljük, hogy a határozat – ahogy az annak szövegéből is kiderül – az egyetemek fenntartóváltásához kapcsolódó igazgatás jellegű döntés.

Megerősítjük, hogy a Szegedi Tudományegyetem kancellári tisztségét a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány fenntartói döntése alapján továbbra is Fendler Judit tölti be.”

 

Korábban írtuk:

Palkovics László előterjesztésére Orbán Viktor július 31-i hatállyal a kancellári megbízatását Fendler Juditnak visszavonta, azt augusztus 2-án hirdették ki. A lépés persze nem Fendler elleni támadás vagy bizalomvesztés: most már alapítványi fenntartású az egyetem, az állam által kinevezett kancellárt így muszáj volt visszahívni. Fendler Judit mellett Orbán Viktor visszahívta

  • a Budapesti Gazdasági Egyetemről Dietz Ferenc,
  • a Debreceni Egyetemről Bács Zoltán,
  • a Magyar Táncművészeti Egyetemről Kóczán-Győri Judit,
  • a Nyíregyházi Egyetemről Halkóné Rudolf Éva Gizella,
  • az Óbudai Egyetemről Ormándi Gabriella,
  • a Pécsi Tudományegyetemről Decsi István,
  • a Semmelweis Egyetemről Pavlik Lívia

kancellárokat is.

Fendler Juditnak még egy éve lett volna az „eredeti állapotok” szerint, ugyanis 2022. július 31-éig lett volna kancellár, csak hát „haladtunk”, gyorsan át kellett alakítani alapítványi fenntartásúvá a Szegedi Tudományegyetemet is.

A kancellárt 2016. augusztus 1-jén nevezték ki először, Fendler Judit akkor misszióként tekintett hivatására, az egyetem honlapján megjelent vallomása szerint:

„a Szegedi Tudományegyetem kancellári megbízatását eddigi szakmai pályafutásom csúcsának tekintem, hiszen munkámmal Magyarország egyik legkiemelkedőbb oktató, kutató és gyógyító intézményét szolgálhatom. Az egész magyar felsőoktatás és az ország számára egyaránt fontos, hogy a szegedi egyetem megvalósíthassa azokat a szakmai fejlesztési terveit, melyek révén egyre előkelőbb helyre emelkedhet a világ egyetemeinek rangsorában. Ennek elérése érdekében feladatomnak tartom, hogy a rendelkezésemre álló eszközökkel – a fenntartó elvárásait, érdekeit képviselve és a rektorral szorosan együttműködve – az egyetem alapfeladatainak (oktatás, kutatás, gyógyítás) optimális, költséghatékony és átlátható megvalósulását elősegítsem.

Kancellárként mindent megteszek annak érdekében, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődés igényeinek megfelelően fejlődjön az oktatás. Célom annak elősegítése, hogy az SZTE-n kiemelkedő tudományos eredmények szülessenek mind az alap-, mind pedig az alkalmazott kutatások területén és, hogy az iparral és más külső szereplőkkel való együttműködés révén nőjön az egyetem saját bevétel-termelő képessége. Egészségügyi közgazdászként kiemelt figyelmet fordítok arra is, hogy Szegeden és az egész régióban megvalósuljon a XXI. század igényeinek megfelelő betegellátás, és hogy nőjön az egyetem szakember-vonzási és megtartási képessége.”

gszl