Te is tudod? – Janikovszky-emlékversenyt rendeznek Szegeden

Három fordulóban három fős csapatok egymás között döntik el, hogy ki ismeri legjobban a szegedi születésű Janikovszky Éva életét, életművét és írói stílusát. Nemsokára eldördül a startpisztoly.
Bod Péter

2022. február 18. 17:22

Te is tudod? – Janikovszky-emlékversenyt rendeznek Szegeden

Az általános iskolák 7-8. osztályosainak, valamint a középiskolásoknak a jelentkezését várják a magyar gyerekirodalom egyik legmeghatározóbb alakjáról, az idén 95 éve Szegeden született Janikovszky Éváról szóló, Te is Tudod? című irodalmi-irodalomtörténeti versenyre.

 

A háromfordulós verseny első két fordulójában digitális megoldásokkal biztosíthatják a csapatok a harmadik fordulóba jutást, ami egyben a döntőt jelenti. A verseny részletes kiírása itt olvasható el.

 

Valamennyi csapatnak azt tanácsolják, hogy iskolájukból válasszanak maguknak egy tanárt, aki mentorálja, segíti a felkészülésüket.

 

A lényeg, hogy az első fordulóban 5-10 perces kisfilmet kell készíteni az Én Janikovszkym címmel, és ezt legkésőbb március 6-áig leadni. Innen egyenes út vezet a második fordulóba, ahol szintén sok leleményességet igénylő feladat vár az általános- és középiskolásokra.

 

Az írónő stílusában kell történetet írni vagy a karácsonyról-szilveszterről, vagy a húsvétról vagy a nyaralásról. Fontos, hogy a felsoroltak közül egyet kell kiválasztani, és azt megírni. A munka azonban itt nem ér véget. A másik feladatban egy Janikovszky-szöveg vizuális interpretációjának elkészítésére kérik a versenyzőket. Ez lehet rajz, képregény, animáció, élőkép, vagy bármilyen egyéb kreatív megoldás.

 

A második forduló április 3-án zárul, ezt követően derül ki, melyik csapatok jutottak be a szóbeli döntőbe, amit április 29-én a szegedi egyetemen rendeznek a három legjobb csapat meghívásával.  

 

Itt aztán minden terítékre kerülhet, ami Janikovszky Évával kapcsolatos

 

A verseny szervői: a szegedi egyetem bölcsészkarának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke. A társrendező a HUBBY, Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Móra Könyvkiadó.