Távozott a The New York Times véleményrovatának szerkesztője a lap egyoldalúságára hivatkozva

Bari Weiss három éve azért ment a laphoz, hogy sokszínűbbé tegye. Úgy néz ki, hogy nem sikerült.

2020. július 16. 00:24

Távozott a The New York Times véleményrovatának szerkesztője a lap egyoldalúságára hivatkozva

Bari Weiss, a The New York Times véleményrovatának szerkesztője szerdán a saját honlapján tette közzé a lap kiadójához, A.G. Sulzbergerhez intézett lemondó levelét, amiben élesen bírálta az újság irányvonalát. Szerinte 

2017-ben azért hívták őt a laphoz, hogy sokszínűbbé tegye, és hogy a The New York Times többféle véleménynek adjon hangot, akkor, amikor „a 2016-os választási eredmény előrejelzésének kudarca bebizonyította, hogy a lap nem képes határozottan megérteni azt az országot, amelyről tudósít”.

Visszautalva a 2016-os választásokra Weiss azt hangsúlyozta: a szerkesztőségben „a választásokat követően nem vonták le a szükséges következtetéseket” arról, hogy az amerikaiakat megértsék, fellépjenek a törzsi ellentétekkel szemben, és felismerjék az eszmék szabad áramlásának központi szerepét egy demokratikus társadalomban. Mint írta: ehelyett olyan újfajta konszenzus alakult ki, amelyben az igazság keresése nem közös felfedezés, hanem csak egy szűkebb kisebbségre tartozik. Szerinte ez a felfogás különösen érvényes a The New York Timesra.

Bari Weiss kifogásolta, hogy szerinte a lapnál a legfőbb szerkesztő a Twitter lett, és a közösségi platformnál alkalmazott etikai és erkölcsi megfontolásokat a lap teljes mértékben magáévá tette.

„A történeteket úgy választják ki és mondják el, hogy azok csak a legszűkebb közönséget elégítik ki, ahelyett, hogy inkább azt tennék lehetővé az érdeklődő olvasóknak, hogy megismerkedjenek a világgal, majd aztán maguk vonják le a következtetéseiket”

– írta.

Az újságírónő a levélben megemlítette azt is, hogy hátrányos megkülönböztetéssel, zaklatással, antiszemitizmussal is szembe kellett néznie a szerkesztőségben.

„Nem lenne szabad, hogy egy amerikai lapnál bátorságra legyen szükség a centrista álláspont kifejtéséhez”

– szögezte le, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint

„az intellektuális kíváncsiság, akár a kockázatvállalás is tehertétel az újságnál”.

Bari Weiss szerint csakis az állások, továbbá a kattintások számának bebiztosítását szolgálta „a négyezredik publicisztika arról, hogy Donald Trump páratlan veszély az országra és a világra”.

Az újságrónő nemrégiben az egyik aláírója volt a Harpers's Magazinban július elején megjelentetett nyílt levélnek, amiben a szabad viták mellett foglaltak állást és elítélték a szólásszabadságot egyre növekvő mértékben elhallgattató hangokat. A levelet egyetemi professzorok, írók, történészek, újságírók (köztük Kati Marton) és polgárjogi aktivisták írták alá.