Tavaszolunk 2022 első vasárnapján is

Napos, felhős égbolt, déli szél – akár március végén. Csakhogy január 2. van...
Garai Szakács László

2022. január 02. 07:58

Tavaszolunk 2022 első vasárnapján is

Gyönyörű tavaszi kirándulóidőnk van ma is – csakhogy ezt az év második napján leírni nem éppen szívderítő, ahogy az sem, hogy rápillantva a tíz napos előrejelzésre – amire egyébként sokszor egyáltalán nem érdemes ránézni 2 a múltkori ónos esőről sem volt halvány segédfogalma sem –, az előttünk álló másfél hétben sem várható érdemi lehűlés. A levegő ma két fokról tizenkét fokig melegszik fel, az lenne az igazi, ha mínusz tizenkét fokról melegedne mínusz két fokig, az egy rendben lévő januári állapot lenne. De hát egy ideje már nem vagyunk rendben ebben a kérdéskörben (sem) a bolygónkon...

 

A szél ma Szegeden délies lesz, közepesen erősen fúj.

 

A levegőminőségi adatokkal valami hézag van – egyelőre: reméljük, tényleg arról van szó, hogy a Copernicus légkörmonitoring szolgáltatást megviselte a boldog új év: a 2,5 mikronos szálló por koncentrációja elviselhetetlenül magas, gyakorlatilag szálló port lélegzünk, de közben a több szennyező anyag mért értéke rendben van, ez is egy kicsit gyanús.

 

 

A pollenszezon ünnepélyes keretek között véget ért: nem gondoltam, hogy eddig tart, de véget ért. Holnaptól csak akkor lesz itt allergéninfó, ha újra mérhető bármelyik növény magva a levegőben.

 

 

Szóval szép ez az idő, csak január 2-án máshogy kellene szépnek lennie. Ez a baj vele...